Συναγερμός από την αυξημένη αιθαλομίχλη στην Αττική

26-12-2016

«Συναγερμός» έχει σημάνει για τα επίπεδα αιθαλομίχλης που εμφάνισε τις δύο τελευταίες ημέρες η Αττική. Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τη χρήση τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας, καθώς η άπνοια ευνοεί τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα. 

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Περιβάλλοντος σημειώνει ότι το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέγραψε στην Αττική, υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10, μεγαλύτερα από 100 μg/m3, για το 24ωρο της 10.12.2016. Ειδικότερα, στον σταθμό Πειραιά καταγράφηκαν 120 μg/m3, στον σταθμό Αριστοτέλους 111 μg/m3 και στον σταθμό Περιστέρι 110 μg/m3. 

«Με βάση τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, για σήμερα 11.12.16 θα επικρατήσουν μετεωρολογικές συνθήκες (άπνοια, θερμοκρασιακή αναστροφή) που ευνοούν τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα.» 

Συνιστάται στους πολίτες η αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας και παρακαλούμε θερμά για τη θετική τους ανταπόκριση στη σύσταση αυτή» επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος. 

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και οι πνευμονολόγοι οι οποίοι υπογραμμίζουν τους άμεσους αλλά και τους μακροχρόνιους κινδύνους. Οι πνευμονολόγοι, σημειώνουν ότι ο καπνός που εκλύεται από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες, άνθρωποι που δραστηριοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους και ασθενείς με καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα, ενώ η παρατεταμένη έκθεση στα σωματίδια πάνω από 35 μέρες το χρόνο συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκινογένεσης.