Ερυθρά

09-04-2013

Η ερυθρά είναι μία πολύ ήπια μεταδοτική νόσος που προκαλείται από ιό. Στα περισσότερα παιδιά, η ερυθρά δεν προκαλεί μεγάλα προβλήματα εκτός από ένα απλό κρυολόγημα. Από τη στιγμή που εισέρχεται στο σώμα, ο ιός έχει μία περίοδο επώασης 14 έως 21 ημερών.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Για τις πρώτες 2 ημέρες, το παιδί έχει ελαφρύ πυρετό και ορισμένες φορές πρησμένους αδένες πίσω από τα αυτιά και γύρω από το λαιμό (πλάγια και πίσω). Τη 2η ή την 3η ημέρα εμφανίζεται εξάνθημα που αποτελείται από επίπεδες ερυθρές-ροζ κηλίδες, περίπου 2-3 χιλιοστών, στο κεφάλι και το σώμα. Το εξάνθημα δεν δημιουργεί φαγούρα και παραμένει για μία περίπου ημέρα. Την 4η ή την 5η ημέρα τα συμπτώματα υποχωρούν.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Η ερυθρά είναι λιγότερο συνήθης από την ιλαρά, δεν είναι τόσο μεταδοτική και δεν μεταφέρεται τόσο εύκολα από παιδί σε παιδί στο σχολικό περιβάλλον. Δεδομένου ότι πρόκειται για ήπια νόσο, η ερυθρά δεν απαιτεί ιδιαίτερη θεραπεία. Παρόλο που το παιδί διατρέχει μικρό κίνδυνο, η νόσος αυτή μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Κατά συνέπεια, κάθε έγκυος γυναίκα που έχει εκτεθεί σε ερυθρά πρέπει να επισκεφθεί αμέσως το γιατρό της. Διατίθεται ένα συνδυασμένο εμβόλιο για την ιλαρά, τις μαγουλάδες και την ερυθρά, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μόλυνσης του εμβρύου.

Πώς μπορεί να προληφθεί;

Με το εμβόλιο, το οποίο πρέπει να κάνουν όλα τα παιδιά, καθώς και οι γυναίκες που μπορεί να μείνουν έγκυες και δεν έχουν εμβολιαστεί ήδη, για την πρόληψη ανωμαλιών κατά τη γέννηση. Η γυναίκα δεν πρέπει να μείνει έγκυος πριν, κατά τη διάρκεια ή 3 μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Με τη συνεργασία της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας