«Κόμπος» στο στομάχι οι πραζόλες: αναστέλλεται η αναστολή τους..

26-12-2016

Σε μία εποχή που το άγχος χτυπάει κατευθείαν στο στομάχι , αποφασίστηκε η συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας πραζόλης σε περιπτώσεις διαγνωσμένου έλκους και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης αποκλειστικά και μόνο από γαστρεντερολόγους.

Τη ώρα  που πάρα πολλές θεραπείες συνοδεύονται συμπληρωματικά από πραζόλες για  τη διαφύλαξη του ασθενή από έλκη, αιμορραγίες και διατρήσεις στομάχου κάποιοι αποφάσισαν πως οι πραζόλες πρέπει να συνταγογραφούνται εάν και εφόσον ο ασθενής παρουσιάσει τις παραπάνω παρενέργειες στο στομάχι του.

Έπειτα λοιπόν από τον θόρυβο που προκάλεσε η παραπάνω απόφαση ο κύριος Σαλμάς παρενέβη και δεσμεύτηκε ότι θα επιλύσει άμεσα το θέμα εφόσον μελετήσει προσωπικά τη σχετική επιστημονική βιβλιογραφία εντός της επόμενης εβδομάδας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Δημοσθένη Μπούρου, προέδρου της επιτροπής λίστας φαρμάκων σε ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Η ανακοίνωση συγκεκριμένα αναφέρει: «Αναφορικά με τον δημιουργηθέντα θόρυβο που αφορά στην συνταγογράφηση των γαστροπροστατευτικών φαρμάκων και φαρμάκων για το έλκος μόνο από γαστρεντερολόγους αυτό είναι απόφαση της επιτροπής που συντάσσει την θετική λίστα φαρμάκων και όχι της πολιτικής ηγεσίας ή του ΕΟΦ.Ο συγκεκριμένος συνταγογραφικός περιορισμός ετέθη από την προηγούμενη επιτροπή λίστας φαρμάκων, με συγκεκριμένο σκεπτικό. Η νέα επιτροπή θα εκδώσει νέα απόφαση στις επόμενες ημέρες προκειμένου να δρομολογηθεί η ορθότερη λύση».

Χρυσάνθη Τασσοπούλου