Τα οφέλη του ποδηλάτου

26-12-2016

Το ποδήλατο είναι η νέα μόδα της εποχής! Λόγω της οικονομικής κρίσης όλο και περισσότερος κόσμος τόσο της πρωτεύουσας όσο και της επαρχίας στρέφονται σε αυτό, ως εναλλακτικό μέσο μετακίνησης και όχι μόνο. Όπως είναι ευρέως γνωστό, η ποδηλασία είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να επιτευχθεί καλή υγεία αλλά και φυσική κατάσταση. Σύμφωνα με τους Paffenbarger, Hyde, Wing and Hsieh (1986), οι άνθρωποι οι οποίοι κάνουν ποδήλατο συχνά, ζουν περισσότερο σε σχέση με αυτούς που δεν κάνουν.

Το ποδήλατο επιδρά θετικά στη διαχείριση του στρες, καθώς η κυκλική κίνηση σταθεροποιεί τις φυσικές και συναισθηματικές λειτουργίες του σώματος. Έτσι, η συχνή ποδηλασία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άγχους, της κατάθλιψης και άλλων ψυχολογικών προβλημάτων.

Ένα ακόμη όφελος της συχνής ποδηλασίας είναι η βοήθεια στην απώλεια / ρύθμιση του σωματικού βάρους. Κάνοντας ποδήλατο τα άτομα που δεν μπορούν να ασκηθούν διαφορετικά, αυξάνουν τη φυσική τους κατάσταση και ενεργοποιούν το μεταβολισμό.

Το ποδήλατο είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος άσκησης και όχι μόνο. Τα πολλαπλά οφέλη επηρεάζουν θετικά τον τρόπο ζωής συμβάλλοντας στη σωματική και συναισθηματική υγεία. Επίσης, η χρήση του ποδηλάτου συμβάλλει και στην προστασία του περιβάλλοντος μειώνοντας αισθητά τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Μην το σκέφτεστε λοιπόν, αύριο κιόλας εντάξτε στην καθημερινότητά σας το ποδήλατο και δεν θα το μετανιώσετε!

Δήμοι με σταθμούς ενοικίασης ποδηλάτων στην Αττική:

  • Μαρούσι,
  • Μοσχάτο – Ταύρος,
  • Κερατσίνι – Δραπετσώνα,
  • Νέας Σμύρνη και
  • Μαραθώνα.

Δήμοι στους οποίους αναμένεται να τοποθετηθούν σταθμοί ενοικίασης ποδηλάτων:

  • Αιγιαλείας, Ακτίου- Βόνιτσας, Ανατολικής Μάνης, αρχαίας Ολυμπίας, Διδυμοτείχου, Δίου – Ολύμπου, Ζακύνθου, Καβάλας, Καρδίτσας, Κομοτηνής, Ναυπακτίας, Ναυπλιέων και Συκυωνίων.

 

Πηγές:

http://cyclehelmets.org/1015.html

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_19/01/2013_508317