Συνέντευξη Αθηνά Δρέττα:«Είναι πολλά τα λεφτά …για το φάρμακο!»

26-12-2016

Θα επιτρέψουμε στο γιατρό, ή στο φαρμακοποιό, να διαλέξει το φθηνότερο γενόσημο;»

Η πρόσφατα παραιτηθείσα Γενικής Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Αθηνά Δρέττα, μιλάει στο healthview, λίγο μετά την προσωρινή(;) αναστολή του μέτρου συνταγογράφησης με δραστική. Eπισημαίνει ότι ανεστάλη για λόγους πολιτικούς και όχι τεχνικούς και κυρίως για το αν θα επιτραπεί σε γιατρούς ή φαρμακοποιούς να επιλέγουν το φθηνότερο φάρμακο! «Εμείς έχουμε ανέβει βουνά και δε μπορεί, στο τέλος της ημέρας θα αποδώσει όλη αυτή η προσπάθεια», σημειώνει η κα Δρέττα θεωρώντας ότι η προσπάθεια που έγινε στο φάρμακο είναι μεγάλη και δηλώνοντας την αισιοδοξία της για το τελικό αποτέλεσμα.

Τη Δευτέρα (2/4/12) με την «επίσημη πρώτη» του μέτρου συνταγογράφησης με βάση τη δραστική, δημιουργήθηκε αλαλούμ μεταξύ ασφαλισμένων, φαρμακοποιών και γιατρών. Πολλοί είπαν ότι υπήρχε μια παράλειψη στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης…

«Δεν υπήρχε κανένα τεχνικό πρόβλημα. Το θέμα είναι πολιτικό και έχει να κάνει με το ότι δεν είχε επέλθει συμφωνία με τους γιατρούς για το αν μαζί με την δραστική θα πρέπει να αναγράφεται και η εμπορική ονομασία του φαρμάκου. Αυτό ήταν θέμα πολιτικής απόφασης. Θα επιτρέψουμε στο γιατρό ή στο φαρμακοποιό, να διαλέξει το φθηνότερο γενόσημο;»

Πάντως υπάρχουν πολλοί θεσμικοί παράγοντες της υγείας που λένε ότι το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι πρόχειρο και βιαστικά σχεδιασμένο…

Δεν είναι κακοσχεδιασμένο το σύστημα! Έχει γίνει ένας μεγάλος αγώνας και ναι βεβαίως δεν υπήρχε καμία άνεση χρόνου. Εγώ είμαι ικανοποιημένη γιατί μέσα σε 15 μήνες και με κόστος μόνο περίπου 150.000 ευρώ έχουμε πετύχει να έχουμε ένα ποσοστό που φθάνει στο 50-60% του συνολικού όγκου των συνταγών κάθε μήνα, 2 εκατ. ηλεκτρονικές συνταγές το μήνα! Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό αν λάβει κανείς υπόψη του ότι μένουν έξω από το πρόγραμμα οι γιατροί του ΙΚΑ εφόσον δεν υπάρχει σύστημα κεντρικής καλωδίωσης στα περισσότερα υποκαταστήματα. Μόνο σε δύο από αυτά με 150 γιατρούς εφαρμόζεται το πρόγραμμα.

Και τι θα γίνει με αυτό;

Σε λίγο θα τελειώσει ο διαγωνισμός για την ανάθεση έργου και θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα καλωδίωσης παντού. Όλα τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ θα είναι συνδεδεμένα και θα μπορούν να γίνονται όλοι οι έλεγχοι με διασταύρωση καταλόγων γιατρών, φαρμάκων και φαρμακείων. Τότε πιστεύω ότι θα έχουμε πλήρη ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Αν αναλογισθεί κανείς ότι η Σουηδία έκανε 23 χρόνια για να φτιάξει το πρόγραμμα και μόνο τον 23ο χρόνο έφτασε να είναι στο 80% επιμένω ότι πρέπει να είμαστε πολύ ευχαριστημένοι.

Θεωρείτε ότι έχετε καταφέρει να πείσετε τους γιατρούς για την χρησιμότητα του εγχειρήματος;

Οι γιατροί που δεν πείθονται είναι αυτοί που δε θέλουν να ελέγχονται. Εμείς όμως πρέπει να γνωρίζουμε τι συνταγές κόβουν, πόσες είναι και τι ύψους, ποια σκευάσματα συνταγογραφούνται και ποιων εταιρειών. Γιατί τα λεφτά για το φάρμακο είναι πάρα μα πάρα πολλά…

Γιατί παρά τα έως και δραματικά μέτρα του 2011 η φαρμακευτική δαπάνη δε μειώθηκε αναλογικά;

Το 2011 η φαρμακευτική δαπάνη έφτασε στα 4 δις και θα θέλαμε να είναι 3,7 δις. Πέσαμε έξω 300 εκατομμύρια. Ο λόγος είναι ότι δε μπορούμε να ελέγξουμε ακόμη τους γιατρούς. Στα επόμενα δύο χρόνια πιστεύω που θα έχουμε πλήρη ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα μπορούμε να πετυχαίνουμε τους στόχους που βάζουμε στα έξοδα. Υπάρχει όπως ξέρετε και το φαινόμενο της υποκατάστασης.

Το θέμα έρχεται πάλι στους γιατρούς; Τελικά αυτοί φταίνε; Μήπως όσα μέτρα και αν πάρετε, με την υποκατάσταση θα έχουμε νέα εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης;

Η υποκατάσταση είναι διεθνές πρόβλημα , συμβαίνει σε όλη την αγορά του φαρμάκου. Στη Γαλλία για να περιορίσουν το φαινόμενο της υποκατάστασης δε βάζουν πολλά φάρμακα στην αγορά, νέα φάρμακα δεν κυκλοφορούν αν δεν εγκριθούν από ένα σύνολο χωρών. Στη Γαλλία δε μπαίνει φάρμακο αν δεν εγκριθεί από 4 χώρες εμείς με το μνημόνιο τώρα βάλαμε 12. Επίσης έχουν ένα μηχανισμό αξιολόγησης του κόστους σε σχέση με την αποτελεσματικότητα που εμείς δεν έχουμε. Τρίτον οι γιατροί θα υποχρεώνονται να συνταγογραφούν με βάση τα γενόσημα. Δε μπορείς όμως, το τονίζω να ελέγξεις το φαινόμενο της υποκατάστασης αν δεν εφαρμόσεις πλήρως το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μπορείς να δεις καταρχάς αν γίνεται υποκατάσταση και που, να κάνεις ελέγχους, να διασταυρώσεις στοιχεία και μετά να εστιάσεις σε συγκεκριμένες πολιτικές. Για αυτό οργανώνουμε σεμινάρια και ομάδες δράσης με ξένους εμπειρογνώμονες που έρχονται στη χώρα μας για να μας βοηθήσουν στις διαρθρωτικές αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε.

Πάλι οι …«ξένοι»; Είναι το γνωστό μνημόνιο στο χώρο της Υγείας;

Προσοχή, μιλάμε για ένα μνημόνιο συνεργασίας, όχι επιτροπείας. Γίνεται μια παραμετροποίηση των δεδομένων και μαθαίνουμε π.χ. από τους γάλλους ειδικούς που ήρθαν στη χώρα μας για αυτό το λόγο, τι πρέπει να κάνουμε για να βρίσκουμε αυτά που μας ενδιαφέρουν. Η κεντρική ιδέα είναι να μάθουμε από τα συστήματα που εφαρμόζουν και αποδίδουν σε άλλες χώρες και να τα εφαρμόσουμε χωρίς να ξοδέψουμε χρήματα. Παρακολουθήσαμε και ένα σεμινάριο για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνη από τη γαλλική κυβέρνηση…

Μιλάμε όμως για διαφορετικά μεγέθη;

Αυτοί είχαν να κάνουν περικοπές 1,5 δις ευρώ σε ένα μεγάλο συνολικό προϋπολογισμό φαρμακευτικής δαπάνης για το 2012 και εμείς από τα 4 θέλουμε να κόψουμε 1 δις. Σημασία όμως έχει τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουν οι γάλλοι για να ελέγχουν την υποκατάσταση. Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα βάλουν στους γιατρούς, πως θα σπρώξουν τα γενόσημα στη γαλλική αγορά, πως θα ελέγχουν τον προϋπολογισμό. Εμείς δεν έχουμε τίποτε από αυτά. Ξεκινήσαμε να μειώσουμε τη φαρμακευτική δαπάνη πριν δύο χρόνια χωρίς τίποτε στα χέρια μας. Τέλειωνε ο χρόνος και έλεγες, πω πω έχω πέσει έξω 1 δις, ε και τι έγινε, πάμε παρακάτω. Η προσπάθεια που έγινε στο φάρμακο είναι μεγάλη. Εμείς έχουμε ανέβει βουνά και δε μπορεί, στο τέλος της ημέρας θα αποδώσει όλη αυτή η προσπάθεια.