Διαβητικό πόδι: 40.000 με 50.000 ασθενείς στην Ελλάδα κινδυνεύουν να υποστούν ακρωτηριασμό σε ετήσια βάση

26-12-2016

Επικίνδυνες διαστάσεις μπορεί να λάβει για τους διαβητικούς η μη έγκαιρη επίσκεψη σε γιατρό όταν εντοπίσουν κάποια ύποπτα σημάδια στα πόδια τους (αλλαγή χρώματος, σχισμές, πληγές) καθώς το 5% των διαβητικών εμφανίζουν έλκη και κατά συνέπεια 40.000 με 50.000 ασθενείς ανά την Ελλάδα κινδυνεύουν να υποστούν ακρωτηριασμό του ποδιού τους. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά το 2ο Πανελλήνιο Συμπόσιο της ΕΜΕΔΙΠ (Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού) οι ασθενείς ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο και κάθε χρόνο γίνονται 3.000 ακρωτηριασμοί διαβητικών.

Δυστυχώς μόνο ένας στους δύο επισκέπτεται νωρίς έναν ειδικό γιατρό με δυσάρεστα αποτελέσματα για όποιον καθυστερήσει. Η πρόληψη και για αυτό το πρόβλημα σύμφωνα με τους ειδικούς σώζει ζωές, καθώς η πλειοψηφία των ασθενών που ακρωτηριάστηκε το πόδι τους, θα μπορούσαν να το είχαν γλιτώσει εάν είχαν επισκεφτεί εγκαίρως έναν ειδικό .

Ένας ακρωτηριασμός συνεπάγεται πολλά κοινωνικά αλλά και οικονομικά προβλήματα για τον ασθενή αλλά και για το κράτος. Κοστίζει γύρω στις 30.000 ευρώ και προϋποθέτει σαφώς την πρόωρη συνταξιοδότηση του ασθενούς. Η ενημέρωση των πολιτών συνεπώς και η σωστή πρόληψη μπορούν να αποδειχθούν σωτήριες για τους ασθενείς. Το κράτος με τη σειρά του , όταν η « πρόληψη» λειτουργεί σωστά , μπορεί να εξοικονομήσει πάρα πολλά χρήματα.

Ο Πρόεδρος της ΕΜΕΔΙΠ (Εταιρείας μελέτης Παθήσεων διαβητικού ποδιού) και διευθυντής του Παθολογικού Τμήματος & Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Π.Ν.«ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» Θεσσαλονίκης Δρ. Χρήστος Μανές δήλωσε σχετικά στο «Healthview» : « Το 2ο Πανελλήνιο Συμπόσιο της ΕΜΕΔΙΠ πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή τριών διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημόνων. Το συμπόσιο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 500 άτομα.

Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου συζητήσαμε θέματα αντιμετώπισης του διαβητικού ποδιού και δόθηκε έμφαση στην πρόληψη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη δεν έχουν συχνά καλή αίσθηση των άκρων τους . Έτσι διαπιστώθηκε αύξηση των εγκαυμάτων των διαβητικών ποδιών, καθώς οι ασθενείς τώρα με την κρίση προκειμένου να ζεσταθούν, κάθονται συχνά κοντά σε σόμπες και αερόθερμα. Όπως δεν έχουν καλή αίσθηση των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται κοντά στα πόδια τους, παθαίνουν εγκαύματα. Οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη δεν πρέπει να ξεχνούν ότι δεν πρέπει ποτέ να κυκλοφορούν ξυπόλυτοι, να μην καπνίζουν και να προβαίνουν σε τακτική παρακολούθηση των ποδιών τους. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια διεθνώς έχουν αυξηθεί οι ασθενείς που νοσούν από διαβήτη λόγω της καθιστικής ζωής και της αύξησης της παχυσαρκίας..»

Κλείνοντας ο κύριος Χρήστος Μανές επεσήμανε πως στην χώρα μας τα ειδικά κέντρα εξέτασης των διαβητικών ποδιών δεν επαρκούν.