Ο τρόπος ζωής του Άγιου Βασίλη βλάπτει την υγεία

28-12-2016

Είναι ο αγαπημένος Άγιος μικρών και μεγάλων και κάθε χρόνο γυρίζει τον κόσμο για να μοιράσει δώρα και να κάνει τα παιδιά ευτυχισμένα. Φαίνεται όμως πως ο Άγιος Βασίλης δεν κάνει και τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό τουλάχιστον έδειξε έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rowan στο New Jersey των Ηνωμένων Πολιτειών λένε πως τα πολλά μπισκότα που τρώει, οι ατελείωτες διαδρομές με το έλκηθρο χωρίς ζώνη αλλά και η είσοδος του στα σπίτια από την καμινάδα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του.

Όπως λέει η Δρ. Τζένιφερ Καντλ, επίκουρη καθηγήτρια Οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο είναι θετικό πως είναι πολύ δραστήριος παρά την ηλικία του και πως έκοψε στο πέρασμα των χρόνων την συνήθεια να καπνίζει πίπα, με την οποία απεικονίζεται σε πολλές φωτογραφίες περασμένων αιώνων.

Επιπλέον, η ταχύτητα των κινήσεων που εξ ορισμού έχει για να κατορθώνει να περάσει απ’ όλα τα σπίτια σε μικρό χρονικό διάστημα υποδηλώνει ότι κάτι κάνει όλο τον χρόνο που του επιτρέπει να είναι «γρήγορος και γεμάτος ζωντάνια», προσθέτει.

Αυτό το «κάτι», εκτιμά, σίγουρα συμπεριλαμβάνει ασκήσεις ισορροπίας και ενδυνάμωσης των μυών, διότι για να σηκώνει τον σάκο του, να ανεβοκατεβαίνει στο έλκηθρο και να μπαινοβγαίνει στα σπίτια πρέπει να διαθέτει δυνατά χέρια και πόδια, καθώς και καλή ισορροπία για να αποφεύγει τις πτώσεις.

Ωστόσο τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος και την σωματική άσκηση μπορεί να υπονομεύονται από τις κακές διατροφικές του συνήθειες, προσθέτει.

«Αν και μοιάζει πιο αδύνατος απ’ ό,τι πριν από μερικούς αιώνες, εξακολουθεί να έχει υψηλό δείκτη μάζας σώματος, επομένως κινδυνεύει από διαβήτη τύπου 2 και καρδιοπάθεια», τονίζει. Και τα γλυκά που τρώει, σίγουρα δεν τον βοηθούν να αδυνατίσει, προσθέτει.

Ωστόσο κάτι άλλο που λειτουργεί υπέρ του είναι η παρουσία της κυρίας Άη Βασίλη αλλά και των ταράνδων του.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, ο κύριος και η κυρία Άη Βασίλη είναι παντρεμένοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια, και πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι παντρεμένοι απολαμβάνουν ορισμένα οφέλη στην υγεία, όπως ο συχνότερος περιοδικός προληπτικός έλεγχος (τσεκ απ) και το σπιτικό φαγητό», εξήγησε η Δρ. Καντλ.

Επιπλέον, «η ύπαρξη κατοικίδιων ζώων μπορεί να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, μειώνοντας έτσι τους καρδιαγγειακούς κινδύνους από την παχυσαρκία», κατέληξε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γιατί δεν πρέπει να λέμε ψέματα στα παιδιά πως υπάρχει ο Άγιος Βασίλης