“Με ξαφνικό ή αργό θάνατο εξακολουθούν να δοκιμάζονται οι προμηθευτές Υγείας”, συνέντευξη με τον Παύλο Αρναούτη

06-02-2017

Τον Δεκέμβριο του 2016 δημιουργήθηκε μία ενιαία Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία κατασκευαστών Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων και invitro Διαγνωστικών Ιατροτεχνολογικών προϊόντων με την ονομασία MedTech Europe. Ποια ανάγκη οδήγησε σ’ αυτή την απόφαση και τι καρπούς αναμένεται να φέρει; 

Πιστεύω ότι η ανάγκη να δοθεί μια ξεκάθαρη εικόνα της ταυτότητας της Βιομηχανίας Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (Ι/Π) , που να ενώνει και να ενισχύει ταυτόχρονα την φωνή της, απέναντι σε όλους τους Εταίρους της Υγείας, ήταν από τις βασικές επιδιώξεις αυτών που συνέλαβαν και υλοποίησαν αυτό το σχέδιο της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ι/Π. Δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν σύντομα δούμε την «συστράτευση» και άλλων Ευρωπαϊκών Φορέων που εκπροσωπούν κατασκευαστές Ι/Π όπως τα Απεικονιστικά ή τα Οπτικά, κλπ.

 Πρόσφατα αναφέρατε ότι το 2017 θα είναι κομβική χρονιά για τη βιομηχανία των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων, τόσο για την παραγωγή όσο και τη διάθεση και διανομή, καθώς θα ψηφιστούν οι νέοι ευρωπαϊκοί Κανονισμοί. Τι θα περιλαμβάνουν αυτοί οι κανονισμοί και πως θα επηρεάσουν την αγορά;

Πράγματι, μέσα στο 1 τετράμηνο τους έτους, αναμένουμε  να οριστικοποιηθούν οι νέοι Κανονισμοί που θα διέπουν την παραγωγή, αντιπροσώπευση και διανομή των Ι/Π. πράγμα το οποίο θα επηρεάσει άμεσα  και τις Ελληνικές επιχειρήσεις,  που στην πλειονότητά τους, λειτουργούν ως  αντιπρόσωποι και διανομείς.

Στόχος του νέου κανονιστικό πλαίσιο που έχει την μορφή Κανονισμού και όχι απλώς Οδηγίας όπως ήταν παλαιότερα, είναι  να εξασφαλισθεί ότι τα Ι/Π και τα In-vitro Ι/Π είναι ασφαλή για όποιον τα χρησιμοποιεί και ότι οι ασθενείς, θα μπορούν να επωφελούνται εγκαίρως από τις νέες καινοτόμες υπηρεσίες υγείας. Αυτή θα είναι και η επιτυχία των νέων κανονισμών. Να αποφύγουν δηλαδή γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην καθυστέρηση ανάπτυξης νέων καινοτόμων Ι/Π αλλά και αυξημένο κόστος στους παραγωγούς και διανομείς αλλά ταυτόχρονα να παρέχουν ασφάλεια κατά την χρήση τους.

Ποιο θα ιεραρχούσατε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εταιρείες – μέλη του ΣΕΙΒ; Είναι η σύναψη των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ ένα απ’ αυτά τα θέματα;

Πιστεύω ότι είναι δύσκολο να ιεραρχήσει κανείς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε διότι ορισμένα από αυτά οδηγούν  τις επιχειρήσεις μας σε «ξαφνικό θάνατο» όπως πχ η μη-πληρωμή ή η αδυναμία τιμολόγησης των παρεχομένων Υλικών και Υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ή αλλά  σε «αργό θάνατο»,  όπως πχ η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση του Συστήματος Περίθαλψης, η αδυναμία των αρμοδίων φορέων του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσουν σε  Διαγωνισμούς, βασισμένους στην προσφερόμενη Αξία και όχι την χαμηλότερη τιμή, κλπ.

Σχετικά με τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ ο Οργανισμός  κάλεσε τους προμηθευτές Ιατροτεχνολογικών παραμονές των Χριστουγέννων να αποδεχθούν την υπογραφή συμβάσεων οι οποίες δεν προέβλεπαν τα σημαντικότερα στοιχεία μιας οποιασδήποτε σύμβασης όπως πχ: την τιμή των προσφερόμενων προϊόντων,  το εφαρμοζόμενο rebate η ακόμη και το τυχόν ( βλ βέβαιο) clawback. Προέβλεπαν  δε απαράδεκτες ρήτρες όπως πχ να κυκλοφορεί το προϊόν σε τουλάχιστον 3 χώρες της ΕΕ, κ.α.

Χρέη και Δημόσια Νοσοκομεία. Σε τι ποσό ανέρχεται πλέον η οφειλή του Δημοσίου προς τις εταιρείες – μέλη του ΣΕΙΒ και πως σκοπεύετε να διεκδικήσετε την συντομότερη δυνατή αποπληρωμή τους; 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας στο τέλος του 2016, οι συνολικές οφειλές των Νοσοκομείων του ΕΣΥ υπερέβαιναν τα 720 εκατ. εκ των οποίων περίπου  τα μισά, οφείλονται στους προμηθευτές Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων. Ενώ η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη, βρισκόμαστε ακόμη πολύ πίσω από ότι ισχύει στην κεντρική Ευρώπη αλλά και αυτά που η ίδια η πολιτεία έχει νομοθετήσει, για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων των πληρωμών.

Ο μόνος επομένως τρόπος διεκδίκησης,  σε επίπεδο εταιρειών, είναι η νομική διεκδίκηση των ληξιπρόθεσμων. Ο Σύνδεσμος θα εντατικοποιήσει τα διαβήματα και τις παρεμβάσεις του προς την πολιτεία και ταυτόχρονα θα συνεχίσει την  ενημέρωση των Ευρωπαϊκών Οργάνων,  αναδεικνύοντας τους κινδύνους που εγκυμονούν αυτές οι καθυστερήσεις για το επιχειρείν αλλά  και την εύρυθμη προμήθεια των αγαθών Υγείας. 

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλες οι εταιρείες του κλάδου, πόσο σημαντική θεωρείτε ότι είναι η κοινωνική προσφορά σε ανθρώπους που έχουν περισσότερο ανάγκη τη στήριξή μας; Ποιες δράσεις έχετε στηρίξει μέχρι σήμερα;

Εμείς πιστεύουμε ότι ανάπτυξη των επιχειρήσεών μας δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη αν δεν συνοδεύεται από  δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτό αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις αρχές μας και το αποδεικνύουμε στην πράξη.

Πέρα από την στήριξη του Ιδρύματος  φιλοξενίας Παιδιών «ΛΥΡΕΙΟ» και την κοινή μας δράση με τον ΣΦΕΕ για τις δομές φιλοξενίας παιδιών που φροντίζει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, φέτος με την βοήθεια των μελών μας, τα οποία επιτρέψτε μου ευχαριστήσω και να συγχαρώ για την κοινωνική τους ευαισθησίας, στηρίξαμε την Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» που λειτουργεί στην Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυερεωτικής και παρέχει ποιότητα ζωής στα άτομα που  πάσχουν από καρκίνο και  βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους.

Πόσο δύσκολο είναι να βρίσκεστε στο τιμόνι του ΣΕΙΒ ως Πρόεδρος με όλα αυτά τα συσσωρευμένα και χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος;

Οι συνάδελφοι με έχουν τιμήσει εκλέγοντάς με συνεχώς τα τελευταία 15 χρόνια στο ΔΣ του Συνδέσμου και στη θέση του προέδρου, τα τελευταία 6 χρόνια. Η στήριξη αυτή, μου δίνει  την δύναμη και το κουράγιο να συνεχίζω αυτό τον πράγματι δύσκολο αγώνα στο οποίο όμως μην ξεχνάτε ότι έχω συνοδοιπόρους όλα τα μέλη του ΔΣ  και βεβαίως τα διοικητικά στελέχη του Συνδέσμου, τους οποίους μου δίνετε την ευκαιρία να ευχαριστήσω για την συμπαράστασή τους.

Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι οι εύκολοι δρόμοι, συνήθως οδηγούν σε αδιέξοδο επομένως καλύτερα να ακολουθείς με τη στήριξη όλων, αυτόν το δύσκολο δρόμο,  που  σε οδηγεί όμως  μπροστά, παρά αυτόν χωρίς μέλλον.

 

Ο Παύλος Αρναούτης, είναι Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της MedTech Europe.