Ποτάμι: Ρουσφετομηχανές του πελατειακού κράτους οι ΤΟΜΥ

27-03-2017

«Ρουσφετομηχανή» χαρακτηρίζει τις ΤΟΜΥ («Τοπικές Ομάδες Υγείας»), ο καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης και γραμματέας κοινοβουλευτικού έργου «Το Ποτάμι» κ. Παναγιώτης Καρκατσούλης. Όπως αναφέρεται στη σχετική τροπολογία,  σκοπός των ΤΟΜΥ είναι η «αναβάθμιση και διεύρυνση του έργου που προσφέρουν οι δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του Π.Ε.Δ.Υ. και οι αποκεντρωμένες μονάδες τους».

Σύμφωνα δε με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας ότι στόχος των ΤΟΜΥ είναι η «ποιοτική αναβάθμιση και ποσοτική επέκταση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας». Όπως εξηγεί όμως ο καθηγητής, «πουθενά δεν αναφέρεται σε τι ακριβώς συνίσταται η ποιοτική αναβάθμιση του συστήματος και πώς θα επιτευχθεί ούτε και τι σημαίνει, σε όρους οικονομικούς και αποτελεσματικότητας, η ποσοτική επέκταση του συστήματος. Σε όποιον καλόπιστο διερωτάται σε τι θα βοηθήσει η νέα δομή, αφού δεν ξέρουμε ούτε τι θα κάνει ούτε πώς θα το κάνει, η κυβέρνηση είναι σαφής: Το σύστημα υγείας θα γίνει καλύτερο επειδή θα γίνουν προσλήψεις στον ΤΟΜΥ. Ο ΤΟΜΥ είναι μια ρουσφετομηχανή!».

Ο καθηγητής εξηγεί ότι ο ΤΟΜΥ διατηρεί το πελατειακό κράτος με τις «συμβάσεις ορισμένου χρόνου» ενώ «μεταξύ εκείνων που θα προσληφθούν και που σίγουρα θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση των υπηρεσιών του συστήματος υγείας περιλαμβάνονται και διοικητικοί γραμματείς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης!», σημειώνει. Η πρόσληψη θα γίνεται με απόφαση του Διοικητή της οικείας υγειονομικής περιφέρειας και «δεν θα απαιτείται η εγκριτική αποφαση της τριμελούς επιτροπής της παρ. 1 του άρθρου 2 της ΠΥΣ 33/2006». Δηλαδή υπογραμμίζει ο καθηγητής, «Ο ΠΕΣΥάρχης, διορισμένος κομματικός υπάλληλος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα κάνει προσλήψεις μόνος του».

Για τον καθορισμό των αποδοχών του προσλαμβανόμενου προσωπικού θα εκδοθεί κοινή απόφαση των υπουργών υγείας, διοικητικής ανασυγκρότησης, οικονομίας και οικονομικών. Η μισθοδοσία κι όλα τα έξοδα θα καλυφθούν από ενωσιακούς πόρους.