“Αυτό ίσχυε μέχρι χθες…”

27-03-2017

Βρέθηκα σε μια παρέα ιατρών μεταξύ των οποίων και ένας πανεπιστημιακός. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χ. Η συζήτηση αφορούσε την κατάσταση στο χώρο της υγείας και το ιατρικό επάγγελμα, μετά το νέο ασφαλιστικό. Ο καθηγητής περιέγραφε την δική του περίπτωση.  Σύμφωνα με τη νομοθεσία έχει το δικαίωμα να έχει (και έχει)  ιατρείο. Σε αυτούς τους ιατρούς σύμφωνα με τη νομοθεσία, 7% (επί του ακαθάριστου) αποδίδεται στoν ΕΛΚΕ τον γνωστό Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου που ανήκουν. Όπως μας είπε ο καθηγητής, η εντολή που είχε δώσει στη γραμματέα του από την πρώτη ημέρα που άνοιξε το ιατρείο, ήταν να κόβει απόδειξη σε όλους ανεξαιρέτως τους ασθενείς, ακόμα και αν δεν τη ζητούσαν, ακόμα κι αν δήλωναν πως δεν την ήθελαν. Και αυτό ίσχυε μέχρι «χθες»…

«Σκέφτηκα σοβαρά να το κλείσω το ιατρείο με τα νέα δεδομένα…  και ακόμα δεν έχω καταλήξει», ήταν η φράση που είπε ο καθηγητής προς το τέλος της κουβέντας.

Τα νέα δεδομένα που λίγο πολύ είχαν ειπωθεί στη συζήτηση, ήταν τα εξής: Με το νέο Νόμο θα υποχρεώνεται να πληρώνει το 38% των κερδών του για τον περιβόητο ΕΦΚΑ, χωρίς ΚΑΝΕΝΑ αντισταθμιστικό όφελος! Το εξωλογικό δηλαδή στοιχείο είναι ότι το ποσό της σύνταξης που θα λάβει δεν πρόκειται να αλλάξει! Θα παραμείνει ίδιο βασιζόμενο στις κρατήσεις που έχει  από το Πανεπιστήμιο. Έτσι η κατάσταση με χονδρικούς υπολογισμούς θα διαμορφώνεται ως εξής: Για κάθε απόδειξη 100€ που θα κόβει, τα επτά (7) € θα τα αποδίδει στον ΕΛΚΕ. Αν υποθέσουμε ότι ανά απόδειξη επιμερίζονται 23 € έξοδα (ενοίκιο ιατρείου, συντήρηση, μισθός γραμματέως κλπ), μένουν 70€. Σε αυτά το 38% για τον ΕΦΚΑ είναι περίπου 27 €. Εφόσον ο ΕΦΚΑ μπαίνει στα έξοδα, μένει φορολογητέο εισόδημα 100 – 7 (ΕΛΚΕ) – 23 (ΕΞΟΔΑ) – 27 (ΕΦΚΑ)= 43 €. Αυτά τα 43 € θα τα φορολογηθεί με 45% (είναι στην ψηλή κλίμακα), άρα θα του μείνουν σκάρτα 24 €! Να κάνω εδώ μια σημείωση λέγοντας ότι οι αριθμοί διαφοροποιούνται λίγο γιατί υπάρχουν κλίμακες κλπ. – δεν είμαι καθόλου ειδική – αλλά αποδίδουν το εξωφρενικό του πράγματος και χωρίς να μιλήσουμε για την προκαταβολή φόρου!

Η μία επιλογή του γιατρού / καθηγητή είναι να σταματήσει το ιατρείο – να χάσει κάποια έσοδα, να χάσουν ίσως και οι ασθενείς του την επαφή με το γιατρό τους, αλλά σίγουρα το κράτος να χάσει τα έσοδα που είχε μέχρι σήμερα. Η δεύτερη κρύβεται στο «αυτό ίσχυε μέχρι χθες», στο τέλος της πρώτης παραγράφου αυτού του κειμένου και για του λόγου το αληθές, βγαίνοντας ρώτησα τον καθηγητή καθώς ήμασταν μόνοι μας, αν όντως σκέφτεται να το κλείσει το ιατρείο. «Το σκέφτομαι όντως», μου απάντησε. «Προς το παρόν είπα στη γραμματέα μου να κόβει απόδειξη μόνο σε αυτούς που το ζητούν και στους μισούς από τους υπόλοιπους».