Flash back στην υγειονομική ιστορία της χώρας

01-04-2017

Το Healthview, εγκαινιάζει μία σειρά συνεντεύξεων και άρθρων που αφορούν στην ιστορία της Υγείας. Ξεκινάμε με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας στο ΕΚΠΑ  Κατερίνα Γαρδίκα, υπεύθυνη καθηγήτρια, (σε συνεργασία με τον επίκουρο καθηγητή Θεωρίας και Ιστορίας της Ιστοριογραφίας Βαγγέλη Καραμανωλάκη), του μεταπτυχιακού σεμιναρίου για την «Κοινωνική Ιστορία της Υγείας»,

Αυτό που γίνεται φανερό είναι ότι η ιστορία και … στην υγεία, μπορεί να μην επαναλαμβάνεται αλλά μπορεί να διδάξει, ή όπως ακριβώς λέει η κα Γαρδίκα, απαντώντας στις ερωτήσεις του Healthview, «να φωτίσει».

Κατά την ανασύσταση του ελληνικού έθνους, οι κρατικές δομές ήταν πάντα αδύναμες και ανοργάνωτες για να σηκώσουν το βάρος πολέμων, εμφυλίων συγκρούσεων, καταστροφών, επιδημιών, χωρίς τη ξένη βοήθεια. Και αυτή όταν ερχόταν, δεν ήταν καθόλου σίγουρο ότι θα πήγαινε εκεί που έπρεπε. Στην ιστορία της Υγείας της χώρας, καθρεπτίζεται ολόκληρη η ιστορία της Ελλάδας και αυτό που συμπεραίνει κανείς είναι, ότι η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται αλλά συνεχίζεται και είναι ακριβώς αυτό: η σκληρή προσπάθεια της χώρας μας να σταθεί στα πόδια της ενίοτε και βάζοντας τρικλοποδιές στον εαυτό της.

Οι προβολείς της ιστορίας φωτίζοντας το παρελθόν αποδεικνύονται χρήσιμοι, διότι λειτουργούν όπως ακριβώς  και τα  ιατρικά μικροσκόπια, βλέπεις  πράγματα που αγνοούσες και είναι αυτή η γνώση της ιστορικής εξέλιξης της Δημόσιας Υγείας και των ασθενειών μέσα από πολιτικές αλλαγές και κοινωνικούς μετασχηματισμούς, που μπορεί να βοηθήσει  στην παρατήρηση, στην αποτίμηση, στην αξιολόγηση ακόμη και στη διαχείριση των σημερινών προβλημάτων στο χώρο της Υγείας.

Διαβάστε τη συνέντευξη της κας Γαρδίκα εδώ:

«Flash back στην υγειονομική ιστορία της χώρας», συνέντευξη με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας ΕΚΠΑ Κατερίνα Γαρδίκα