Ευαγγελισμός: Χωρίς αγγειογράφο το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αττικής

27-04-2017

Στον «αέρα» βρίσκονται οι καρδιοπαθείς ασθενείς που προσέρχονται στα επείγοντα του Ευαγγελισμού. Ο μοναδικός αγγειογράφος του νοσοκομείου είναι εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα δεκάδες προγραμματισμένα ραντεβού για στεφανιογραφίες να ακυρώνονται ενώ τα επείγοντα καρδιολογικά περιστατικά που φτάνουν στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αττικής, κατά την εφημερία του την τελευταία εβδομάδα, να διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία.

Σε κάθε εφημερία εξετάζονται 100 με 120 ασθενείς στο καρδιολογικό τμήμα και από αυτούς εισάγονται οι 25,  εκ των οποίων οι 4 με 5 με οξύ έμφραγμα. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, έχουν πραγματοποιηθεί δύο εφημερίες του νοσοκομείου χωρίς αγγειογράφο!

Το κόστος της βλάβης αρχικά υπολογίστηκε σε περίπου 5.000 ευρώ, αλλά στη συνέχεια και μετά την εκτίμηση της βλάβης που έγινε από την εταιρεία αντιπροσώπευσης και συντήρησης του μηχανήματος το κόστος ανέβηκε στις 23.000 ευρώ. Μόλις την Τετάρτη, η διοίκηση του νοσοκομείου  ενέκρινε τη σχετική δαπάνη, πετώντας πλέον το μπαλάκι της ευθύνης στην εταιρία και στον χρόνο που θα απαιτηθεί για να εξασφαλιστούν τα ανταλλακτικά για τον αγγειογράφο.

Όπως ανέφερε ο καρδιολόγος και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, κ. Ηλίας Σιώρας, «ο αγγειογράφος δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Ανάλογες βλάβες υπάρχουν συνεχώς πλέον σε όλα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για την εξέταση, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση ενός ασθενούς».

Ο Ευαγγελισμός διαθέτει ακόμη έναν αγγειογράφο, 24 ετών, που είναι επίσης εκτός λειτουργίας, ενώ έχει και δεύτερο αιμοδυναμικό τμήμα, χωρίς όμως να υπάρχει ούτε ο κατάλληλος εξοπλισμός ούτε το προσωπικό. Σύμφωνα με τον κ. Σιώρα, «είναι άμεση η ανάγκη όχι απλά συντήρησης του εξοπλισμού, αλλά αντικατάστασής του. Υπάρχουν μηχανήματα τεχνητού νεφρού τα οποία είναι χρονολογίας 1984 και η συντήρησή τους κοστίζει 70.000 ευρώ το χρόνο ή τη διετία. Με τα ίδια χρήματα θα αγοράζαμε πέντε καινούργια μηχανήματα».