Διψάτε συνέχεια; Τι μπορεί να συμβαίνει

01-05-2017

Τώρα που η θερμοκρασία ανεβαίνει και η ζέστη γίνεται πιο έντονη είναι λογικό να διψάμε περισσότερο. Τι γίνεται  όμως όταν η δίψα είναι συνεχής και έντονη; Τι μπορεί να μας συμβαίνει;

Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν τρεις παθήσεις που μπορεί να κρύβονται πίσω από την συνεχή δίψα.
Κυρίως, παθήσεις που διαταράσσουν την ισορροπία νερού ή νατρίου στον οργανισμό και μπορούν να εκδηλωθούν με την επίμονη δίψα.

Ποιες είναι αυτές;

1. Ξηροστομία
Η υπερβολική ξηρότητα του στόματος αποτελεί ξεχωριστή πάθηση, όμως συχνά θεωρείται εσφαλμένα σύμπτωμα κάποιας ασθένειας. Η ξηροστομία προκύπτει από την ξηρότητα στις βλεννώδεις μεμβράνες του στόματος, λόγω μειωμένης παραγωγής σάλιου ή αλλαγής στη σύσταση του σάλιου. Εκτός από τη φαινομενική δίψα, άλλες τυπικές ενδείξεις της ξηροστομίας είναι η επίμονη κακοσμία του στόματος (χαλίτωση), η δυσκολία στη μάσηση και η παραγωγή παχύρρευστου σάλιου.

2. Υπόταση
Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία των επινεφριδίων, με μακροπρόθεσμη συνέπεια τη μεγάλη πτώση της αρτηριακής πίεσης, κατάσταση γνωστή ως υπόταση. Μερικά από τα συμπτώματα που εκδηλώνονται στην περίπτωση αυτή είναι η ζαλάδα, η κακή διάθεση και η έντονη δίψα. Η δίψα είναι ο μηχανισμός που χρησιμοποιεί το σώμα για να αυξήσει την περιεκτικότητα του αίματος σε νερό και κατ’ επέκταση να ανεβάσει τα επίπεδα της πίεσης. Απαιτείται λοιπόν αποτελεσματικότερη διαχείριση του στρες ώστε να αντιμετωπιστεί η ψυχογενής υπόταση.

3. Σακχαρώδης διαβήτης
Ο διαβήτης είναι ο «συνήθης ύποπτος» πίσω από την επίμονη δίψα. Όταν τα επίπεδα του σακχάρου ξεπερνούν το φυσιολογικό, τα νεφρά αναγκάζονται να παράγουν περισσότερα ούρα ώστε να απορρίψουν την περιττή γλυκόζη. Έτσι, είναι πολύ πιθανό ο οργανισμός να αφυδατωθεί και να εκδηλώνεται συχνή και έντονη δίψα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κι όμως! Το αλάτι δεν φέρνει περισσότερη δίψα
Επιστήμονες βρήκαν τον «διακόπτη» της δίψας