Βρώσιμα λουλούδια: Από το στεφάνι της Πρωτομαγιάς στο πιάτο σας!

30-04-2017

Υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τα λουλούδια, εκτός από το να στολίσετε το Πρωτομαγιάτικο στεφάνι! Τα βρώσιμα λουλούδια δεν ομορφαίνουν απλά τα πιάτα, αλλά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Τα τελευταία είναι πολύτιμα για τον οργανισμό καθώς «εξουδετερώνουν» ουσίες που προκαλούν βλάβες και πρόωρη γήρανση στα κύτταρα.

Ποιά είναι η θρεπτική αξία των λουλουδιών;

Οι αναλύσεις οι οποίες έχουν γίνει για τη θρεπτική αξία των λουλουδιών δεν είναι παρά ελάχιστες. Μάλιστα, οι περισσότερες από αυτές επικεντρώνονται στα αντιοξειδωτικά φυτοθρεπτικά συστατικά που αναφέρθηκαν και νωρίτερα. Μικρότερες ποσότητες καλίου, χαλκού, μαγγανίου, φωσφόρου και άλλων μετάλλων περιέχονται σε ορισμένα άνθη.

Τι πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε λουλούδια;

  • Επιλέξτε άνθη με έντονα χρώματα καθώς εκεί κρύβονται τα περισσότερα αντιοξειδωτικά! Μάλιστα όσο πιο σκούρο το χρώμα, τόσο το καλύτερο!
  • Δεν είναι όλα τα λουλούδια βρώσιμα. Επιλέξτε προσεκτικά εκείνα που μπορείτε να καταναλώσετε όπως: Η πικραλίδα, η λεβάντα, η βιολέτα, τα γαρύφαλλα, οι λεμονανθοί, ο πανσές, το χρυσάνθεμο, η πορτοκαλιά, η καλέντουλα.
  • Δεν είναι όλα τα μέρη των φυτών βρώσιμα. Σε γενικές γραμμές είναι προτιμότερο να καταναλώνετε τα πέταλα από τα άνθη, χωρίς το άσπρο τμήμα στην άκρη της ένωσής τους με τον ύπερο.
  • Επιλέξτε λουλούδια απο ειδικά delicatessen, ή εκείνα που έχετε φυτέψει μόνοι σας χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα κηπευτικά. Μην βάζετε στο πιάτο σας άνθη που έχετε μαζέψει από το δρόμο, ή που έχετε προμηθευτεί από τον ανθοπώλη!
  • Αποφύγετε την κατανάλωση εδώδιμων λουλουδιών εάν έχετε άσθμα ή αλλεργία στη γύρη.
  • Μην ξεχάσετε να ξεπλύνετε πολύ καλά τα λουλούδια πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Μερικές ιδέες για την κουζίνα

Οι αρχαίοι Έλληνες συνδύαζαν τα άνθη της αμυγδαλιάς με μέλι για μυϊκή ενδυνάμωση, ενώ σήμερα οι κολοκυθοανθοί αποτελούν έναν εκλεκτό μεζέ! Χρησιμοποιήστε τα άνθη για να δώσετε χρώμα, αλλά και ξεχωριστή γεύση στα φαγητά σας. Ορισμένα από αυτά έχουν πιπεράτο άρωμα, άλλα θυμίζουν κρεμμύδι, ενώ ορισμένα έχουν γλυκιά γεύση.

  • Δοκιμάστε να τα χρησιμοποιήσετε σε κέικ, μπισκότα και άλλες ζύμες.
  • Δώστε χρώμα στη σαλάτα σας, και θυμηθείτε πως τρώμε πρώτα με τα μάτια!
  • Αναμείξτε τα βρώσιμα λουλούδια σε κρεμώδη τυριά.
  • Προσθέστε τα σε φρουτοσαλάτες για ιδιαίτερη γεύση.
  • Ετοιμάστε μία διαφορετική σάλτσα για τα μακαρόνια.
Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com
Βιβλιογραφία

Food and Nutrition. Edible Flowers: A Nourishing Nosegay BY MEAGEN SASSMAN Published: 04/28/2015. Accessed 27/4/2017.

http://www.foodandnutrition.org/May-June-2015/Edible-Flowers-Nourishing-Nosegay/