Παράνοια λόγω γλουτένης

25-05-2017

Αρκετοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία στην γλουτένη αλλά αυτό σίγουρα δε συγκρίνεται με την επιρροή που είχαν τα φαγητά με γλουτένη σε μία γυναίκα, η περίπτωση της οποίας δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2016 στο New England Journal of Medicine.

Η 37χρονη γυναίκα έκανε το διδακτορικό της όταν άρχισε να έχει διάφορες αυταπάτες, πιστεύοντας ότι οι φίλοι της συνωμοτούσαν εναντίον της. Η παράνοια της είχε φτάσει σε τέτοιο βαθμό που την οδήγησε στο να απειλεί την οικογένειά της.

Η γυναίκα διαγνώστηκε αρχικά με ψυχωτική διαταραχή αλλά τα φάρμακα που της δόθηκαν δεν φάνηκαν να βοηθούν. Τα άλλα συμπτώματα που εμφάνισε όμως, τα οποία συμπεριλάμβαναν ανεξήγητο χάσιμο βάρους και ανεπάρκεια βιταμινών έκαναν τους γιατρούς να υποθέσουν ότι η γυναίκα μπορεί να έπασχε από κοιλιοκάκη ή αλλιώς δυσανεξία στην γλουτένη.

Όταν οι γυναίκα «έκοψε» τα προϊόντα με γλουτένη, οι αυταπάτες σταμάτησαν με τους ερευνητές να μην είναι ακόμα σίγουροι για το πώς η δυσανεξία στην γλουτένη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.