Κουρουμπλής: Οι γιατροί να ανταποδώσουν τις δωρεάν σπουδές τους στην Πολιτεία

30-05-2017

«Οι γιατροί που τους σπούδασε δωρεάν η ελληνική πολιτεία, πρέπει και αυτοί να κάνουν το χρέος τους». Αυτό είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τη διάρκεια συνεδρίου για τον Ιατρικό Τουρισμό που διοργάνωσε στην Ιθάκη, ο ΙΣΑ σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, σχολιάζοντας το ότι το νησί έχει μείνει χωρίς παιδίατρο.

Ο κος Κουρουμπλής είπε ότι εάν και προκηρύσσονται οι θέσεις, οι παιδίατροι αρνούνται να πάνε στα νησιά για αυτό και η πολιτεία πρέπει να θεσμοθετήσει υποχρεωτική τετραετή  υπηρεσία στην περιφέρεια.   «Ακόμα και παραπάνω λεφτά να έπαιρναν οι γιατροί, υπάρχουν ειδικότητες που δεν πάνε στα νησιά και όλοι γνωρίζουμε γιατί γίνεται αυτό», είπε ο κ. Κουρουμπλής, υπογραμμίζοντας ότι οι γιατροί θα πρέπει να ανταποδώσουν το χρέος τους για τις δωρεάν σπουδές τους.

Σύμφωνα με το δήμαρχο του νησιού κ. Διονύση Στανίτσα, η θέση του παιδιάτρου  έχει προκηρυχτεί, αλλά ούτε η παραχώρηση διαμερίσματος ούτε η  κάλυψη πάγιων εξόδων αποτέλεσαν ισχυρά κίνητρα για να πάει παιδίατρος στο νησί και έτσι τα περίπου 320 παιδιά του νησιά, εάν αρρωστήσουν πρέπει να μεταφερθούν στην Κεφαλονιά, όπου και εκεί οι δομές, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης.

Ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης είπε, ότι έχει κατατεθεί πρόταση από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για μπόνους 300 ευρώ στους γιατρούς που θα δεχθούν να στελεχώσουν δομές των νησιών.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε, ότι ναι μεν προκηρύσσονται οι θέσεις γιατρών στα νησιά , «αυτό όμως που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η νησιωτικότητα δεν είναι πρόβλημα, αλλά ευκαιρία για να αποκεντρωθεί το κράτος και οι γιατροί να βρίσκονται παντού ώστε να κάνουμε πράξη την ισότιμη πρόσβαση των Ελλήνων στην Υγεία». Ο κος Πατούλης  κάλεσε την Ελληνική Πολιτεία να προχωρήσει στη στελέχωση των υγειονομικών δομών απομακρυσμένων νησιών, με εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό και συστήματα τηλεϊατρικής.

Εκτός όμως από παιδίατρο στην Ιθάκη των 3200 κατοίκων, δε λειτουργεί ούτε μικροβιολογικό εργαστήριο, ενώ μεγάλο πρόβλημα για το νησί είναι η απουσία δεύτερου οδηγού ασθενοφόρου που κατά τη θερινή περίοδο και την έλευση περισσότερων τουριστών και επισκεπτών το πρόβλημα γίνεται οξύ. Τέλος όπως είπε ο κος Σταμνίτσας εάν τα κίνητρα ήταν επαρκή για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των γιατρών “θα γλίτωνε” η Πολιτεία τα έξοδα των περίπου 5 διακομιδών που γίνονται κάθε μήνα από το νησί.