Οι πιο μορφωμένοι κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιοπάθειες

14-06-2017

Η μόρφωση είναι ένα εφόδιο στη ζωή μας που μας εξασφαλίζει καλύτερη προοπτική… επαγγελματική και οικονομική. Φαίνεται όμως πως το επίπεδο της μόρφωσης συνδέεται και με την σωματική μας υγεία. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έδειξε πως όσο χαμηλότερο είναι το μορφωτικό επίπεδο ενός ανθρώπου, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος για την καρδιά του.

Από την έρευνα φάνηκε πως όσα περισσότερα χρόνια έχει περάσει ένας άνθρωπος στα θρανία, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος να εμφανίσει κάποια καρδιοπάθεια.
Αντίθετα, όσο χαμηλότερο είναι το μορφωτικό επίπεδό του, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος για την καρδιά του, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη.

Έτσι, οι άνθρωποι που έχουν βγάλει μόνο το δημοτικό, αντιμετωπίζουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σχέση με όσους βγάλει το λύκειο και, ακόμη περισσότερο, σε σχέση με όσους έχουν πτυχίο πανεπιστημίου και μεταπτυχιακά

Ερευνητές από το Τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και της Β.Καρολίνα στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 14.000 ανθρώπους ηλικίας 45 έως 64 ετών, από τους οποίους περίπου 4.500 εμφάνισαν καρδιαγγειακό πρόβλημα κάποια στιγμή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Internal Medicine. Όπως έδειξαν ο καρδιαγγειακός κίνδυνος ήταν 36% για τους ανθρώπους με μεταπτυχιακό τίτλο, έναντι 55% για όσους δεν προχώρησαν πέρα από το δημοτικό. Δηλαδή ένας απόφοιτος δημοτικού έχει περίπου 20% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσει καρδιαγγειακό πρόβλημα, σε σχέση με κάποιον που έχει μάστερ ή διδακτορικό.

Ειδικότερα, στους άνδρες ο κίνδυνος να εμφανισθεί κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα στη διάρκεια της ζωής (στεφανιαία νόσος, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό κ.α.) κυμαινόταν από 42% για τους μεταπτυχιακούς αποφοίτους του πανεπιστημίου έως 59% για τους αποφοίτους δημοτικού, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τις γυναίκες ήσαν 28% και 51%.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι μορφωτικές ανισότητες έχουν αντανάκλαση και στα θέματα της υγείας, όπως έχουν δείξει και προηγούμενες μελέτες. Το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, άσχετα με το εισόδημα κάποιου, τη δουλειά του ή το μορφωτικό επίπεδο των γονιών του.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Η μόρφωση είναι κληρονομική υπόθεση