“Είδος προς εξαφάνιση” οι αποδείξεις από τους ιδιώτες γιατρούς προς τους ασθενείς τους

Δαπάνες υγείας
21-06-2017

«Είδος προς εξαφάνιση» φαίνεται ότι αποτελούν οι αποδείξεις για τους ασθενείς που προσφεύγουν σε ιδιώτες ιατρούς. Ενδεικτικό είναι ότι ένας στους δύο Αθηναίους πληρώνει χωρίς να λάβει απόδειξη για υπηρεσίες που λαμβάνει σε ιδιωτικό οδοντιατρείο. Ένας στους τέσσερις δεν έλαβε απόδειξη για μέρος ή το σύνολο της δαπάνης από ιδιώτη ιατρό, ενώ το ίδιο δηλώνει ένας στους τρεις Αθηναίους που αναζήτησαν ψυχίατρο.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνας υγείας του Τμήματος Βελτίωσης και Ελέγχου Ποιότητας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, η οποία διεξήχθη με τη μέθοδο προσωπικών συνεντεύξεων σε 1.060 ενήλικες Αθηναίους. Σύμφωνα με την έρευνα,

  • το 47% των συμμετεχόντων πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα με συνηθέστερα την αρτηριακή υπέρταση και τη δυσλιπιδαιμία.
  • περισσότεροι από τους μισούς ερωτώμενους (53%) δεν διαθέτουν οικογενειακό γιατρό.
  • Εξι στους δέκα επισκέφθηκαν το τελευταίο έτος πριν την έρευνα γιατρό της δημόσιου συστήματος Υγείας για πρωτοβάθμια περίθαλψη και περίπου το 45% ιδιώτη γιατρό
  • Το οικονομικό κόστος για την επίσκεψη σε ιδιώτη γιατρό από τη μία και η μεγάλη λίστα αναμονής στις δημόσιες δομές από την άλλη, είχαν ως αποτέλεσμα ένας στους έξι ερωτώμενους (16,5%) να καθυστερήσουν να λάβουν ή ακόμα και να μην λάβουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Τέσσερις στους δέκα που συμμετείχαν στην έρευνα (41%) επισκέφθηκαν οδοντίατρο τον τελευταίο χρόνο καλύπτοντας στην συντριπτική τους πλειονότητα (84%) οι ίδιοι το κόστος της επίσκεψης. Στο 45% των περιπτώσεων δεν έλαβαν απόδειξη για το σύνολο ή μέρος της δαπάνης που κατέλαβαν. Το 17% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι καθυστέρησε ή δεν μπόρεσε να λάβει υπηρεσίες οδοντιατρικής φροντίδας για οικονομικούς κυρίως λόγους.

Το 53% των ερωτηθέντων δεν λαμβάνει καθόλου φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής. Από αυτούς που χρειάστηκε να λάβουν κάποιο σκεύασμα, οι μισοί έλαβαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο πριν την έρευνα αναλγητικά. Το 5% έλαβε φάρμακα που πρότεινε ένας μη επαγγελματίας υγείας, και το 2,5% δήλωσε ότι διέκοψε την αγωγή του χωρίς σύσταση γιατρού. Από αυτούς που χρειάστηκε να λάβουν φάρμακα το 4% είτε δεν τα κατάφερε, είτε καθυστέρησε λόγω κόστους.