Εργαλεία της κουζίνας, για σωστή διατροφή!

06-07-2017

Θα έχετε πολλές φορές ακούσει ή διαβάσει, πως η επιτυχία ενός προγράμματος διατροφής κρύβεται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες που δεν σχετίζονται με τις θερμίδες, τους υδατάνθρακες ή τα λιπαρά. Η κινητοποίηση του μυαλού, η προσήλωση στο στόχο και η οργάνωση αποτελούν μερικά από τα απαραίτητα συστατικά μίας προσπάθειας ελέγχου του βάρους. Μιλώντας για «οργάνωση» υπάρχουν ορισμένα εργαλεία της κουζίνας, που θα σας λύσουν τα χέρια και θα σας επιτρέψουν να τραφείτε υγιεινά.

Ψαλίδι κουζίνας

Μπορεί να φαντάζει απλοϊκό, όμως ένα κοφτερό μαχαίρι είναι πάντα χρήσιμο στην κουζίνα! Θα σας βοηθήσει να κόψετε τη σαλάτα που τόσο σας «δυσκολεύει», να ψιλοκόψτε αρωματικά βότανα που θα νοστημεύσουν το φαγητό, αλλά και να απομακρύνετε το λίπος από το κοτόπουλο ή άλλα κρέατα. Φυλάξτε το ψαλίδι αποκλειστικά για μαγειρική χρήση για να διατηρηθεί κοφτερό.

Δοσομετρητές και ζυγαριά

Τι και εάν η διατροφή σας λέει «ένα φλιτζάνι μακαρόνια», εσείς θα συνεχίζετε να γεμίζετε το πιάτο με το «μάτι»! Στην πραγματικότητα εάν κανείς αθροίσει την ποσότητα που «κατ’ εκτίμηση» καταναλώνετε παραπάνω, τότε η ζυγαριά των θερμίδων να γύρει θετικά προς τα επάνω! Για αυτό έχετε πάντα εύκαιρα τη ζυγαριά και τους δοσομετρητές, για να μην ξεφύγετε στις μερίδες και στις θερμίδες!

Blender για χυμούς και smoothies

Οι σούπες, οι χυμοί και τα smoothies με γιαούρτι ή γάλα, μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών στη διατροφή σας. Όχι μόνο θα σας βοηθήσουν να φτάσετε τον στόχο των 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, αλλά θα σας δώσουν τη λύση όταν θα χρειαστεί να ετοιμάσετε ένα γρήγορο αλλά πλήρες γεύμα και θα καλύψουν τη γλυκιά γεύση που αποζητάτε. Κάντε τη ζωή σας πιο εύκολη επενδύοντας σε ένα blender!

Σπιράλ κόφτης λαχανικών

Έχετε ποτέ σκεφτεί να ετοιμάσετε μακαρόνια από λαχανικά; Με τον κόφτη που τεμαχίζειτα λαχανικά σε σχήμα σπιράλ μακαρονιών, θα μπορέσετε να βρείτε την πλέον υγιεινή εναλλακτική λύση στην αγαπημένη σας «μακαρονάδα με κιμά». Δοκιμάστε να τεμαχίσετε κολοκυθάκια, καρότο, λάχανο ή παντζάρι.

Μιξεράκι χειρός για τον καφέ

Το γνωστό στους λάτρεις του φραπέ, μίξερ, ενδέχεται να σας γίνει απαραίτητο κάθε φορά που ετοιμάζετε μία σαλάτα. Χρησιμοποιείστε τη φραπεδιέρα χειρός για να φτιάξετε τα πιο ζουμερά dressings που θα μετατρέψουν το βαρετό μαρούλι ή λάχανο σε ένα πραγματικά ξεχωριστό γεύμα. Εκτός απο ελαιόλαδο, ξύδι ή λεμόνι, μη διστάσετε να πειραματιστείτε με άλλους χυμούς φρούτων, κρασί και πολλά μπαχαρικά.

Τελικά, η ισορροπημένη διατροφή ίσως να είναι πιο εύκολο από όσο φαντάζεστε! 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com