Παγωτό γιαούρτι: Φτιάξτε το δικό σας!

14-07-2017

Το παγωτό γιαούρτι κατάφερε να ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους πριν μερικά χρόνια. Τώρα όμως που η ‘μόδα’ πέρασε, οι λάτρεις του γιαουρτοπαγωτού μπορούν να απολαύσουν το αγαπημένο τους καλοκαιρινό έδεσμα στο σπίτι.

Πόσο θρεπτικό είναι το παγωτό γιαούρτι;

Στη χώρα μας τα λόγια είναι περιττά για τη θρεπτική αξία του γιαουρτιού. Σε αυτό βασίζεται και η ‘παγωμένη’ εκδοχή του η οποία, εάν παρασκευασθεί σωστά, θεωρείται καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, βιταμίνης D, βιταμίνες Β6 και Β12, και πρωτεΐνης. Επιπλέον, τα πιο αγνά υλικά του εξασφαλίζουν οριακά λιγότερες θερμίδες από το κανονικό παγωτό, και σίγουρα λιγότερη ζάχαρη. Όλες οι παραπάνω διατροφικές πληροφορίες αναφέρονται στην απλούστερη εκδοχή του παγωτού γιαούρτι. Εκείνη δηλαδή που δεν έχει ‘στολισθεί’ με καραμέλες, σοκολάτα ή άλλες γλυκές ατασθαλίες.

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα το ‘έτοιμο’ παγωτό γιαούρτι, ενδέχεται να είναι λιγότερο ισορροπημένη επιλογή, πλησιάζοντας το κλασσικό παγωτό. Την ίδια στιγμή, στα πλαίσια μία ισορροπημένης διατροφής, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων σχετίζεται με τη σκελετική υγεία, αλλά και με τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2. Για όλους τους παραπάνω λόγους αξίζει να μάθετε να ετοιμάζετε το δικό σας παγωτό γιαούρτι στο σπίτι!

Οι περισσότερες συνταγές για παγωτό γιαούρτι στο σπίτι, περιλαμβάνουν πολλά και πολύπλοκα βήματα. Από την άλλη μεριά, η ζάχαρη προστίθεται συχνά σε αυθονία, αγνοώντας τις επιπλέον θερμίδες που αυτή προσθέτει στο κατά τα λοιπά ‘υγιεινό’ γλυκό σας. Η συνταγή που ακολουθεί καταφέρνει να ισορροπήσει την απλότητα, με τις θερμίδες και τη γεύση! 

Παγωτό γιαούρτι του 5λεπτου με φρούτα!

Υλικά για 4 μερίδες

  • 4 φλιτζάνια, παγωμένο φρούτο της αρεσκείας σας (μπανάνα, ροδάκινο, φράουλες, ανανά κλπ)
  • ½ φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό, το πλήρες γιαούρτι έχει περισσότερα λιπαρά, αλλά δίνει κρεμώση υφή
  • 2 κουταλιές της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 με 3 κουταλιές της σούπας μέλι (ανάλογα με το πόσο γλυκό είναι το φρούτο)

Εκτέλεση

Πρσσθέστε όλα τα υλικά στο blender και αναμίξτε για 5 λεπτά ή μέχρι να γίνει αφράτο. Σερβίρετε αμέσως ή τοποθετήστε το γαιουρτοπαγωτό στην κατάψυξη. Το μυστικό κρύβεται στα καλά παγωμένα φρούτα.

Τελικά, το καλύτερο παγωτό γιαούρτι είναι αυτό που μπορείτε να ετοιμάσετε στο σπίτι!

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]
 Βιβλιογραφία:

The recipe has been adapted from Just Taste.

https://www.justataste.com/5-minute-healthy-greek-frozen-yogurt-recipe/

Jordi Salas-Salvadó, Marta Guasch-Ferré, Andrés Díaz-López, Nancy Babio. Yogurt and Diabetes: Overview of Recent Observational Studies J. Nutr. 2017 147: 7 1452S-1461S

Ruopeng An,Ning Jiang. Frozen yogurt and ice cream were less healthy than yogurt, and adding toppings reduced their nutrition value: evidence from 1999-2014 National Health and Nutrition Examination Survey. Nutrition research , 2017, Vol.42, p.64-70