Επιστήμονες διόρθωσαν ελαττωματικά γονίδια

Οι βλάβες στο DNA μπορούν να προκαλέσουν παθήσεις, σύνδρομα και καταστάσεις δυσάρεστες για την υγεία ενός ανθρώπου. Τώρα, Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν για πρώτη φορά να τροποποιήσουν τα ελαττωματικά γονίδια σε ανθρώπινα έμβρυα, χρησιμοποιώντας την επαναστατική τεχνική CRISPR.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Υγείας του Όρεγκον (OHSU) στις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν πειράματα τα οποία έδειξαν πως είναι δυνατόν να «επιδιορθωθούν» αποτελεσματικά και χωρίς κινδύνους τα γενετικά ελαττώματα που ευθύνονται για τις κληρονομικές ασθένειες.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα δημοσιευθούν προσεχώς σε μια επιστημονική επιθεώρηση» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έρικ Ρόμπινσον, ένας εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου όπου διεξήχθη η έρευνα. «Δυστυχώς, δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες σε αυτό το στάδιο», πρόσθεσε.

Όπως μετέδωσε το AFP, οι επιστήμονες δεν επέτρεψαν στα τροποποιημένα έμβρυα να αναπτυχθούν πέρα από μερικές ημέρες.

Σύμφωνα με το MIT Technologie Review, ο Σάιμον Ουάντινγκτον, καθηγητής τεχνολογίας γενετικής μεταφοράς στο University College του Λονδίνου, τόνισε ότι «είναι πολύ δύσκολο να σχολιάσουμε αυτές τις έρευνες, δεδομένου ότι δεν έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό».

Ερευνητές στην Κίνα ήταν οι πρώτοι που το 2015 τροποποίησαν τα γονίδια ενός ανθρώπινου εμβρύου, με μέτρια αποτελέσματα.

Η τεχνολογία CRISPR/Cas9, ένας μηχανισμός που ανακαλύφθηκε στα βακτήρια, συνιστά μια τεράστια δυνατότητα για τη γενετική ιατρική καθώς επιτρέπει να τροποποιούνται γρήγορα και αποτελεσματικά τα γονίδια. Πρόκειται για ένα «μοριακό ψαλίδι» που μπορεί, με μεγάλη ακρίβεια, να αφαιρεί τα ανεπιθύμητα τμήματα ενός γονιδιώματος και να τα αντικαθιστά με νέα τμήματα DNA.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Επιστήμονες ανακάλυψαν 40 νέα γονίδια που σχετίζονται με τη νοημοσύνη
Επιστήμονες εντόπισαν χιλιάδες γονίδια που… προτιμούν τους άντρες ή τις γυναίκες

In this article