Ελέγξτε το βάρος σας το καλοκαίρι με 1 απλή συμβουλή!

04-08-2017

Εάν επιλέξετε να διαβάσετε τις παρακάτω γραμμές το πιθανότερο είναι πως το βάρος σας θα σας απασχολήσει και στις καλοκαιρινές διακοπές. Κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου παράλογο, εάν σκεφτεί κανείς την προσπάθεαι που οι περισσότεροι καταβάλουν για φροντίσουν το σώμα τους πριν την παραλία. Το καλοκαίρι όμως αποτελεί περίοδο ξεκούρασης και απόλαυσης. Για το λόγο αυτό, ακόμα και το πρόγραμμα διατροφής σας θα πρέπει να μείνει “πίσω”.

Η ψυχολογία της στέρησης

Όπως τα μικρά παιδιά έχουν την τάση να κάνουν ό,τι τους απαγορευθεί, έτσι και οι ενήλικες φαίνειται πως λειτουργούν αντίστροφα όταν κανείς τους στερήσει το αγαπημένο τους φαγητό. Σε επιστημονικές μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, φαίνεται πως η απαγόρευση της ζάχαρης για ένα χρονικό διάστημα, οδηγεί σε μετέπειτα αυξημένη κατανάλωση αυτής. Αυτό πιθανά συμβαίνει διότι οι επιλογές που τείνει ο σύγχρονος άνθρωπος να υπερκαταναλώνει, ζάχαρη, έτοιμα σνακ, ενεργοποιούν πολύπλοκα βιολογικά μονοπάτια στον οργανισμό. Τα μονοπάτια αυτά σχετίζονται με μηχανισμούς “επιβράβευσης” και ικανοποίησης, καθιστώντας τις λιγότερο υγιεινές επιλογές άκρως “εθιστικές”. Πώς όμως μπορείτε να υπερνικήσετε την ψυχολογία της στέρησης, διατηρώντας το βάρος σας το καλοκαίρι;

Πείτε ναι στα αγαπημένα σας φαγητά και ελέγξτε το βάρος σας!

Οι συμβουλές για ισορροπημένες διατροφικές επιλογές στις διακοπές, που μπορεί να δώσει ένας διαιτολόγος είναι πολλές, και συνήθως εξατομικεύονται στις ανάγκες του καθενός. Όμως, κοινός παρονομαστής όλων είναι το “διάλειμμα” από τις καθημερινές συνήθειες.

Μία διαφορετική τακτική που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι η “λίστα με τις αγαπημένες σας καλοκαιρινές τροφές”. Πιο συγκεκριμένα, πριν φύγετε για το ταξίδι σας γράψτε σε ένα χαρτί ποιές είναι οι τρεις αγαπημένες σας καλοκαιρινές διατροφικές παρασπονδίες. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να είναι το παγωτό, οι τηγανητές πατάτες και το κρασί. Συμφωνείστε με τον ευατό σας, ή εάν προτιμάτε μοιραστείτε το με κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο, πως κάθε ημέρα σας επιτρέπεται να υποκύπτετε μόνο σε μία από τις τρεις αδυναμίες σας. Εάν λόγου χάρη επισκεφθείτε μία ταβέρνα με σπιτικές πατάτες τηγανητές, μην τις στερηθείτε αλλά απολαύστε τις.

Ο “κίνδυνος” να επιδωθείτε στο τσιμπολόγημα άλλων εδεσμάτων, είναι πολύ μεγαλύτερος εάν απαγορεύσετε στον ευατό σας να γευτεί το αγαπημένο σας φαγητό. Η παραπάνω συμβουλή προϋποθέτει πειθαρχία την υπόλοιπη ημέρα, ακολουθώντας τις απλές αρχές μιας ισορροπημένης διατροφής, χωρίς παρασπονδίες, αλλά ούτε στερήσεις.

Θυμηθείτε πως έχετε προσπαθήσει πολύ όλο το χρόνο για να φροντίσετε ή και να αλλάξετε το σώμα σας. Το καλοκαίρι, είναι οι στιγμή να επιβραβεύσετε τον ευατό σας για όλη τη σκληρή δουλειά, μαθαίνωντας παράλληλα πως να ελέγχετε τον εαυτό σας, εντάσσωντας αγαπημένες απολαύσεις στην καθημερινότητά σας.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]
Βιβλιογραφία:

Polivy J. Psychological consequences of food restriction. J Am Diet Assoc. 1996 Jun;96(6):589-92; quiz 593-4.

O'Reilly GA, Black DS, Huh J, Davis JN, Unger J, Spruijt-Metz D. Sugar Restriction Leads to Increased Ad Libitum Sugar Intake by Overweight Adolescents in an Experimental Test Meal Setting. J Acad Nutr Diet. 2017 Jul;117(7):1041-1048.