Σε επαναπροκήρυξη των κενών θέσεων στις ΤΟΜΥ προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας

19-09-2017

Σε επαναπροκήρυξη των θέσεων που έμειναν κενές για την στελέχωση του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Υγείας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Στην περίπτωση μάλιστα που οι ιατροί για μία ακόμη φορά επιδείξουν ….αδιαφορία, τότε  θα ακολουθήσει πρόσκληση ενδιαφέροντος προς γιατρούς των υπαρχουσών δομών (περιφερειακά ιατρεία, μονάδες ΠΕΔΥ κ.α.) στις οποίες υπάρχει πλεονάζον προσωπικό.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, οι ιατροί γύρισαν την πλάτη τους στις ΤΟΜΥ όχι μόνο σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, αλλά ακόμα και σε αστικά κέντρα, όπως η Πάτρα και το Αγρίνιο. Καλύτερη εικόνα καταγράφεται στο κέντρο της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται από το τέλος Οκτωβρίου να ξεκινήσει η λειτουργία των πρώτων από τις 239 ΤΟΜΥ. Ενδεικτικά:

  •  για 20 θέσεις γενικής ιατρικής/παθολογίας σε πέντε ΤΟΜΥ του Δήμου Αθηναίων κατέθεσαν αίτηση 45 γενικοί γιατροί και 37 παθολόγοι, και για οκτώ θέσεις σε δύο ΤΟΜΥ του δήμου Ζωγράφου 37 γενικοί γιατροί και 38 παθολόγοι.
  • Για 32 θέσεις σε οκτώ ΤΟΜΥ του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης κατέθεσαν αίτηση 53 γενικοί γιατροί και παθολόγοι και για 28 θέσεις σε επτά μονάδες του δήμου Θεσσαλονίκης 70 γιατροί.
  • Την ίδια στιγμή, κανένας γιατρός δεν κατέθεσε αίτηση να στελεχώσει τις δύο ΤΟΜΥ που θα αναπτυχθούν στην Κώ, για τις 12 θέσεις Μονάδων στις Σέρρες ενδιαφέρον έχουν δείξει μόλις τέσσερις γιατροί, και για τις 12 θέσεις στη Δράμα μόλις ένας.
  • «Ορφανές» με βάση τις αιτήσεις των υποψήφιων γιατρών μένουν και οι 16 θέσεις σε μονάδες του Αγρινίου.
  • 52 παιδίατροι επέδειξαν ενδιαφέρον για δύο θέσεις σε αντίστοιχες μονάδες του δήμου Ζωγράφου, ενώ αίτηση για την κάλυψη πέντε θέσεων σε ΤΟΜΥ της Αθήνας υπέβαλαν 39 παιδίατροι.

Σημειώνεται ότι οι καθαρές αποδοχές των ιατρών που θα στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας,  αγγίζουν τα 1.700 ευρώ μηνιαίως.