Το υπουργείο Υγείας αιφνιδιάζει το ΣΦΕΕ με νέα ειλημμένη απόφαση

Ο πρόεδρος  του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης μιλώντας το πρωί στο συνέδριο του Health Daily  για τις Πολιτικές του Καρκίνου δήλωσε τα εξής: «Τα νέα είναι πολύ άσχημα για τον κλάδο του φαρμάκου. Στη χώρα μας η εφαρμογή του νέου συστήματος αποζημίωσης 9-6-3 δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση στις νέες θεραπείες, πολλώ δε μάλλον όταν το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζει να φέρει απόψε για ψήφιση στη Βουλή νέα τροπολογία, η οποία προβλέπει την αναδρομική επιπλέον επιβάρυνση με 25% τέλος εισόδου με ισχύ από 1/1/2017 για όλα τα νέα φάρμακα που αποζημιώνονται. Το Υπουργείο μας κάλεσε αιφνιδίως σήμερα στις 17:00 για να μας ανακοινώσει μία ειλημμένη απόφαση, η οποία αναμένεται να πλήξει σοβαρά τον κλάδο και να έχει μεγάλες συνέπειες στις φαρμακευτικές εταιρείες και τον ασθενή στην Ελλάδα».

Αιφνίδια πρόσκληση προς τους εκπροσώπους του φαρμακευτικού κλάδου σήμερα στις 5 το απόγευμα απεύθυνε το υπουργείο υγείας προκειμένου να ανακοινώσει μία ειλημμένη απόφαση η οποία προβλέπει επιπλέον επιβάρυνση με 25% τέλος εισόδου και με ισχύ από 1/1/2017 για όλα τα νέα φάρμακα που αποζημιώνονται. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κος Πασχάλης Αποστολίδης κατά την παρέμβασή του το πρωί στο συνέδριο του Health Daily  για τις Πολιτικές του Καρκίνου. «Τα νέα είναι πολύ άσχημα για τον κλάδο του φαρμάκου, είπε ο κος Αποστολίδης. Στη χώρα μας η εφαρμογή του νέου συστήματος αποζημίωσης 9-6-3 δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση στις νέες θεραπείες, πολλώ δε μάλλον όταν το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζει να φέρει απόψε για ψήφιση στη Βουλή νέα τροπολογία, η οποία προβλέπει την αναδρομική επιπλέον επιβάρυνση με 25% τέλος εισόδου με ισχύ από 1/1/2017 για όλα τα νέα φάρμακα που αποζημιώνονται»

Επιπλέον τόνισε ότι οι ασθενείς πλέον, μπορεί να περιμένουν έως 2,5 χρόνια για να έχουν πρόσβαση στα νέα φάρμακα. Παράλληλα, η συνεισφορά των φαρμακευτικών εταιριών αυξάνεται συνεχώς, αφού 1 στα 3 φάρμακα προσφέρεται δωρεάν, εξαντλώντας τα ήδη ξεπερασμένα όρια των εταιρειών. Απαραίτητη προϋπόθεση συνεπώς για την προστασία της απρόσκοπτης πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών στις καινοτόμες και αναγκαίες θεραπείες είναι η υλοποίηση των απαραίτητων δομικών μεταρρυθμίσεων όπως, η σύσταση φορέα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ), η πλήρης λειτουργία Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, η υποχρεωτική εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών, η αύξηση διείσδυσης των γενοσήμων καθώς και ο επαναπροσδιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης» τόνισε ολοκληρώνοντας ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

In this article