Εσείς, θα πηγαίνατε στον οδοντίατρο εάν ξέρατε ότι δεν έχει αναισθητικό;

12-10-2017

Απίστευτο και όμως αληθινό! Χωρίς αναισθητικά έχουν μείνει οι έλληνες οδοντίατροι αφού η εταιρεία 3Μ που κάλυπτε τη χώρα στο πάνω από 60% των αναγκών αποφάσισε εντελώς αιφνιδιαστικά να ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι θα τα αποσύρει από την ελληνική αγορά χωρίς καμία επίσημη αιτιολογία και χωρίς να τηρήσει την απαραίτητη νομοθεσία που αφορούν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενημερώνοντας εγκαίρως τον ΕΟΦ.

Οι οδοντίατροι βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού δεν είναι εφικτό βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών να έρθει μια νέα εταιρεία για να καλύψει τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών σε λιγότερο από 8 μήνες και είναι μεγάλο το ερώτημα πως θα «πορευθούν» μέχρι τότε, οδοντίατροι αλλά και ασθενείς. Η Ελληνική Οδοντιατρική Εταιρεία έχει ενημερώσει σχετικά τον αρμόδιο Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και έχει στείλει επιστολή και στο υπουργείο Υγείας που παρακολουθεί το πρόβλημα να εξελίσσεται χωρίς μέχρι τώρα να έχει γίνει καμία παρέμβαση.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κ. Αθανάσιος Κατσίκης  οι ελλείψεις που έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανείς από τον Ιούλιο ολοένα και θα αυξάνονται μέχρι το 2018 που η εταιρεία έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει οριτικά.

«Η αναισθησία αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα στην οδοντιατρική» είπε ο γενικός γραμματέας της ΕΟΟ, καθηγητής Ιωάννης Τζούτζας, και καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό, όταν πρόκειται για μικρά παιδιά!  Ο κος Τζούτζας , υπογράμμισε  ότι οι οδοντιατρικοί ασθενείς έχουν αφεθεί στην τύχη τους ενώ οι έλληνες οδοντίατροι εξελίσσονται σε γιατρούς ενός κατώτερου θεού.  Και μπορεί η απόσυρση της εταιρείας με τα αναισθητικά να είναι η κορυφή του παγόβουνου, όμως η εμπλοκή στην προμήθεια των απαραίτητων υλικών δε σταματάει εκεί. Τόσο, που όπως ο κος Τζούτζας παρατηρείται από τους προμηθευτές το φαινόμενο της μαύρης αγοράς, οι οποίοι για να φέρουν ενίοτε, ένα απαραίτητο υλικό ζητούν διεύρυνση των παραγγελιών και σε άλλα προϊόντα.

Και ενώ η Ομοσπονδία Οδοντιάτρων φαίνεται να σκέφτεται να κινηθεί δικαστικά εναντίον της εταιρείας, το ερώτημα είναι ποιες θα είναι οι ενέργειες, στις οποίες θα προβεί το υπουργείο υγείας και οι λοιπές αρμόδιες αρχές προκειμένου να εξομαλυνθεί η προμήθεια της ελληνικής αγοράς από ένα υλικό τόσο καθοριστικής σημασίας για την οδοντιατρική υγεία όπως είναι τα φάρμακα αναισθησίας.