Μια Ελληνίδα επικεφαλής πρωτοποριακής “παρακολούθησης” της κυκλοφορίας του αίματος

12-10-2017

Την «παρακολούθηση» της κυκλοφορίας του αίματος αναλαμβάνουν νανοσωματίδια χρυσού μεγέθους έως 100 νανομέτρων (διασεκατομμυριοστών του μέτρου) που δημιούργησαν επιστήμονες στη Βρετανία, με επικεφαλής μια Ελληνίδα. Τα νανοσωματίδια μπορούν να εισχωρήσουν και στα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία του σώματος και να καταγράψουν την κυκλοφορία του αίματος μέσα σε αυτά.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η καλύτερη παρακολούθηση της ροής του αίματος ενός ανθρώπου θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση τυχόν ασθενειών, ιδίως καρδιαγγειακών καθώς θα δώσει πολύτιμες πληροφορίες για αφανείς κινδύνους όπως η φλεγμονή των αγγείων, η θρόμβωση ή η ανάπτυξη μικρών όγκων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ανόργανης χημείας και φωτοφυσικής Ζωή Πικραμένου της Σχολής Χημείας του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νανοϊατρικής “Nanomedicine”, δημιούργησαν νανοσωματίδια χρυσού επικαλυμμένα με ιρίδιο, τα οποία χάρη στη φωταύγειά τους λειτουργούν ως δείκτες κατάλληλοι για την οπτική απεικόνιση του αίματος με το μικροσκόπιο.

Σύμφωνα με την κ. Πικραμένου, «το κλειδί γι’ αυτά τα επικαλυμμένα με ιρίδιο νανοσωματίδια βρίσκεται τόσο στο μικρό μέγεθός τους όσο και στις χαρακτηριστικές ιδιότητες της φωταύγειάς τους. Το ιρίδιο δίνει ένα σήμα φωταύγειας στο ορατό φάσμα, παρέχοντας έτσι ένα οπτικό παράθυρο που μπορεί να ανιχνευθεί στο αίμα. Διατηρείται επίσης περισσότερο μέσα στο σώμα, ενώ τα μικροσκοπικά σωματίδια χρυσού έχει διαπιστωθεί ότι είναι ιδανικά για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας του αίματος και μπορούν να ανιχνευθούν καθαρά μέσα στους ιστούς».