Ένα 7χρονο παιδί το πρώτο περιστατικό γρίπης στη χώρα μας

Το πρώτο περιστατικό γρίπης έκανε την εμφάνισή του στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα παιδί, ηλικίας 7 ετών, το οποίο νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το παιδί δεν χρειάστηκε νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ο επτάχρονος εισήχθη στο Νοσοκομείο με υψηλό πυρετό και από τα πρώτα εργαστηριακά αποτελέσματα ο μικρός ασθενής προσβλήθηκε από γρίπη τύπου Α.

Σημειώνεται ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται  κατά τους μήνες Φεβρουάριο  – Μάρτιο. Συγκεκριμένα κατά την περίοδο  γρίπης 2016 – 2017  το  επιδημικό  κύμα  ξεκίνησε  την  εβδομάδα 52/2016  (25 Δεκεμβρίου 2016 – 1 Ιανουαρίου 2017), κορυφώθηκε την εβδομάδα 1/2017 με σταδιακή πτώση από την εβδομάδα 6/2017 και μετά.

Κάθε επιδημική  έξαρση  της  γρίπης  εισβάλει  ταχύτατα,  με  αποτέλεσμα  να  είναι δύσκολη η πρόβλεψη του χρόνου αλλά και του τόπου εκδήλωσής της, ενώ συχνά προκαλεί  την αποδιοργάνωση  της  επαγγελματικής  και  της  κοινωνικής  ζωής,  την υπέρμετρη  αύξηση  της κατανάλωσης  φαρμάκων  και  όχι  σπάνια,  την  αύξηση  της θνησιμότητας. Οι τοπικοί εποχικοί παράγοντες που ευνοούν τον ταχύτατο τρόπο μετάδοσης του ιού της γρίπης μέσω σταγονιδίων καθιστούν αναποτελεσματική την πρόληψη μόνο με τους κλασσικούς τρόπους (π.χ. αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, απομόνωση πασχόντων, μέτρα ατομικής υγιεινής κλπ.).

Ο  αποτελεσματικότερος  τρόπος πρόληψης είναι  ο εμβολιασμός με  το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε υψηλό ποσοστό και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στην μείωση απουσιών από την εργασία και το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.

Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, έτσι  και  για  την  περίοδο 2017-2018 η  σύνθεση  του  αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Για τη φετινή περίοδο μπορεί να συνταγογραφείται οποιοδήποτε αντιγριπικό εμβόλιο του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη (που διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας) από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

In this article