Τζίντερ: Μια «παραδοσιακή συνταγή» στο μικροσκόπιο

12-10-2017

Τζίντζερ ή πιπερόριζα ή αλλιώς Zingiber officinale όπως είναι η επίσημη βοτανική ονομασία του, ονομάζεται το φυτό που είναι γνωστό για τις θεραπευτικές ιδιότητες της ρίζας του. Καθώς τα μέσα της «συμβατικής» φαρμακευτικής επιστήμης εμφανίζουν παρενέργειες σε βάθος του χρόνου, αλλά και αδυναμία να διαχειριστούν πολύπλοκες καταστάσεις, το ενδιαφέρον στρέφεται στα συστατικά της φύσης. Η πολύπλευρη δράση αυτών καταφέρνει συχνά να πείσει ακόμη και τους πλέον συντηρητικούς.

Σε ποιες ουσίες οφείλει τη δράση του το τζίνζτερ;

Ονομάζονται τζιντερόλες και κρατούν καλά κρυμμένη όλη τη «δύναμη» του τζίντζερ! Όταν προσθέσετε τη ρίζα στο φαγητό, του δίνουν την καυτερή και στυφή γεύση. Όταν όμως εξετάσετε τις επιδράσεις που έχει η 6- τζιντζερόλη, και οι λοιπές θρεπτικές ουσίες, στον οργανισμό θα διαπιστώσετε πως:

  • Περιορίζει τα συμπτώματα της ναυτίας (εγκυμοσύνη, χημειοθεραπεία)
  • Εμφανίζει αντιφλεγμονώδη δράση ανακουφίζοντας από πόνους αρθρίτιδας
  • Προστατεύει την καρδιά και τα αγγεία
  • Ανακουφίζει του μυϊκούς πόνους
  • Δρα προστατευτικά για το νευρικό σύστημα και τη λειτουργία του εγκεφάλου
  • Θεωρείται πως έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες
  • Εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, κυρίως στο μαστό και στο παχύ έντερο

Τζίντζερ ή πανάκεια;

Το ερώτημα αφορά κάθε διατροφικό συστατικό με «θεραπευτικές» ιδιότητες. Πώς είναι δυνατόν ένα παραδοσιακό βότανο ή φυτό να κάνει όλα όσα υπόσχεται; Στο σημείο αυτό είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει κανείς πως πρέπει να αξιολογεί τα συστατικά της διατροφής υπό το κατάλληλο πρίσμα. Αυτό σημαίνει πως μπορεί το τζίνζτερ να έχει συσχετισθεί με τα παραπάνω ευεργετικά οφέλη, μπορεί όμως να δράσει ευεργετικά μόνο εάν όλες οι υπόλοιπες συνήθειες και ο τρόπος ζωής είναι ισορροπημένα. Για παράδειγμα, το τζίνζτερ από μόνο του δεν είναι ικανό να βελτιώσει την υγεία των αγγείων, εάν κανείς επιλέγει έτοιμα, λιπαρά και πλούσια σε θερμίδες φαγητά για το καθημερινό του διαιτολόγιο. Την ίδια στιγμή οι τζινζτερόλες και τα υπόλοιπα συστατικά, πολλαπλασιάζουν το ένα τη δράση του άλλου, φτάνοντας από άκρη σε άκρη στο σώμα.

Οκτώ τρόποι για να βάλετε το τζίνζτερ στη ζωή σας!

  1. Προσθέστε φέτες από τζίνζτερ στη λεμονάδα ή στο τσάι σας
  2. Συνδυάστε το σε χειμωνιάτικες σούπες με κολοκύθα ή πατάτες
  3. Τρίψτε τζίντζερ μέσα στο dressing της σαλάτας (ταιριάζει πολύ με σος σόγιας)
  4. Ταιριάζει ιδανικά με κόκκινο κρέας μαγειρεμένο στην κατασόλα ή στο wok!
  5. Έχει ιδιαίτερη θέση στα smoothies
  6. Ρίξτε λίγο ξύσμα από φρέσκο τζίνζτερ στο αφρόγαλα του καφέ
  7. Δοκιμάστε το τζίντζερ σε χειμωνιάτικα κέικ, κουλουράκια και άλλες ζύμες
  8. Ανανεώστε την «κλασσική» φρουτοσαλάτα και το γιαούρτι με λίγο τζίνζτερ
Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com
Βιβλιογραφία

Semwal RB, Semwal DK, Combrinck S, Viljoen AM. Gingerols and shogaols: Important nutraceutical principles from ginger. Phytochemistry. 2015 Sep;117:554-68.