Ψαλίδι στις αρμοδιότητες του ΕΟΠΥΥ από το Νέο Οργανισμό του Υπουργείου Υγείας

Υπουργείο Υγείας
19-10-2017

Ψαλίδι στις αρμοδιότητες του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος χάνει την αυτονομία του και περιορίζονται οι ανεξαρτησίες του, βάζει ο νέος Οργανισμό του Υπουργείου Υγείας που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Παρ’ότι και στον προηγούμενο Οργανισμό προβλέπονταν περικοπές στις αρμοδιότητες του ΕΟΠΥΥ, ο νέος Οργανισμός φαίνεται να προχωράει ένα βήμα παραπέρα και να μετασχηματίζει το υπουργείο  Υγείας  σε ένα είδος υπουργείου. Χαρακτηριστικό είναι ότι το “καπέλωμα” επεκτείνεται και στον ΕΟΦ καταργώντας την επιτροπή θετικής λίστας με αποτέλεσμα να έχουν ήδη δημιουργηθεί οι πρώτες αντιδράσεις, κυρίως από τους συλλόγους ασθενών που ανησυχούν ότι με το καινούργιο οργανόγραμμα θα χάσουν ρόσβαση στις θεραπείες τους.

Σύμφωνα με το νέο Οργανισμό οι αρμοδιότητες του Αυτοτελούς Τμήματος Εποπτείας Ανάπτυξης και Λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είναι οι εξής:

α. Η διοικητική εποπτεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. όσον αφορά στην οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών του και στο σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στην εφαρμογή του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου για την ασφάλιση υγείας στον τομέα των παροχών υγείας.

β. Η έγκριση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας, μετά από πρόταση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., και η τροποποίηση αυτού.

γ. Η κατάρτιση του Οργανισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και η σύσταση οργανικών θέσεων μετά από πρόταση του Οργανισμού.

δ. Η εισήγηση για τον καθορισμό του ύψους αμοιβής και του αριθμού επισκέψεων των συμβεβλημένων ιατρών/οδοντιάτρων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

ε. Η εισήγηση για τη ρύθμιση της ελεγκτικής διαδικασίας των συμβεβλημένων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιδιωτών παροχών.

στ. Η μέριμνα για τη σύσταση Επιτροπών στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

ζ. Ο καθορισμός των επιτρεπόμενων ορίων δαπανών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τις προς αυτόν παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους, ανά κατηγορία παρεχόμενης υπηρεσίας.

η. Ο καθορισμός καταλόγου παθήσεων, τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου.

θ. Η διαχείριση θεμάτων συνταγογράφησης φαρμάκων.

ι. Η διαχείριση θεμάτων ηλεκτρονικής καταχώρησης συνταγών.

ια. Ο καθορισμός ελάχιστων ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών, οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας