Επικίνδυνα σκευάσματα κυκλοφορούν και διαφημίζονται ανεξέλεγκτα από τα κανάλια

Χάπια
20-10-2017

Ανεξέλεγκτα κυκλοφορούν στη χώρα μας και διατίθενται δεκάδες σκευάσματα, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Πολλά μάλιστα από αυτά διαφημίζονται μέσω τηλεοπτικών εκπομπών με παραπλανητικούς ισχυρισμούς και σε καμία περίπτωση δεν διαθέτουν την έγκριση του ΕΟΦ.

Το θέμα έχει ήδη κινητοποιήσει τον ΕΟΦ, ο οποίος ήδη έχει προχωρήσει στην δημοσιοποίηση προϊόντων που προωθούνται ως φάρμακα και δεν διαθέτουν έγκριση του Οργανισμού. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα ABEXINE plus gel και THERABEE gel.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΦ, προειδοποιεί ότι τα προϊόντα με την ονομασία ABEXINE plus gel και THERABEE gel  που διαφημίζεται στα τηλεοπτικά κανάλια και διακινείται / προωθείται ως φάρμακο για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, της οστεοαρθρίτιδας, της ποδάγρας, των ρευματισμών, των εκφυλιστικών παθήσεων, δεν διαθέτει την έγκριση του ΕΟΦ. Πρόκειται για προϊόν του οποίου οι αναφερόμενοι θεραπευτικοί ισχυρισμοί δεν έχουν αξιολογηθεί από τον ΕΟΦ  για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά φαρμάκων από μη εγκεκριμένες και μη αξιόπιστες πηγές, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.