Προκαταρκτική έρευνα από την εισαγγελία Αθηνών για διασπορά ψευδών ειδήσεων σε σχέση με το ‘ΈΛΕΝΑ’

21-10-2017

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ηλίας Ζαγοραίος, μετά από σχετικό έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ στο οποίο διευκρινίζεται ότι δεν τεκμηριώνεται η εμφάνιση χολέρας στο μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου».

Σκοπός της έρευνας, την οποία θα διενεργήσει αρμόδιος εισαγγελέας είναι να διαπιστωθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Ειδικότερα,  στο έγγραφό του το ΚΕΕΛΠΝΟ  αναφέρει ότι «με τα έως τώρα  επιστημονικά  δεδομένα δεν τεκμηριώνεται η παρουσία  εντεροπαθογόνου  δονακίου  (όπως το δονάκιο της χολέρας ) από τον εργαστηριακό έλεγχο».

Ακόμη στο έγγραφο αναφέρεται πως «κανένα κρούσμα νόσου δεν έχει αναφερθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ».

ΓΡΙΠΗ

Στο μεταξύ, καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα της εποχικής γρίπης στη χώρα μας, σύμφωνα με τα επίσημα  στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Πρόκειται για 77χρονο ο οποίος νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ο ηλικιωμένος άνδρας, από τον οποίο απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Β, δεν είχε εμβολιαστεί, παρότι ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, από τις 2 έως τις 15 Οκτωβρίου, στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.) και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 39 κλινικά δείγματα. Το ένα εξ αυτών ήταν θετικό για όλο γρίπης τύπου Β.