Γυναίκες και χρήση ουσιών: αποτελέσματα ημερίδας του ΚΕΘΕΑ

26-12-2016

Για ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών που καταφεύγουν στη χρήση παράνομων ουσιών ή άλλες μορφές εθισμού, τα αίτια μπορούν να αναζητηθούν σε ψυχικά τραύματα που απορρέουν από βιώματα συναισθηματικής, σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης κατά την παιδική ηλικία

Αυτό, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε στην ημερίδα  για τη σχέση του ψυχικού τραύματος με τη χρήση ουσιών  και τις ιδιαίτερες δυσκολίες και ανάγκες των εξαρτημένων γυναικών που εγκυμονούν ή είναι μητέρες, την οποία διοργάνωσε στην Αθήνα το ΚΕΘΕΑ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο και το Deree College.

Μεγάλος αριθμός ερευνών συσχετίζει την κατάχρηση ουσιών με γεγονότα κακοποίησης στην παιδική ηλικία. Η καταφυγή στις ουσίες ενδέχεται τότε να χρησιμοποιηθεί ως μέσον για να διαχειριστεί το άτομο το έντονο μετατραυματικό άγχος. Ωστόσο, η  χρήση παράνομων ουσιών εμπλέκει το άτομο σε βίαιες και απειλητικές καταστάσεις που δεν επιτρέπουν την επούλωση των τραυμάτων, ενώ η απουσία θεραπευτικής παρέμβασης για την κακοποίηση αυξάνει το κίνδυνο επανάληψής της κατά την ενήλικη ζωή, καθώς και πρόκλησης παρόμοιας βλάβης σε άλλους, μεταξύ των οποίων και τα παιδιά.

Όπως σημείωσαν οι ομιλητές, στις σημερινές συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης αυξάνουν τα ποσοστά μετατραυματικού άγχους, εξαιτίας της φτώχιας, της αδυναμίας πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας, των αυξανόμενων ποσοστών χρήσης στην οικογένεια κ.λπ. Οι γυναίκες,  σε σχέση με τους άνδρες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μετατραυματικό άγχος με αρνητικές επιπτώσεις για τη σωματική και την ψυχική τους υγεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το ΚΕΘΕΑ, δραματική εμφανίζεται σήμερα η κατάσταση των εξαρτημένων γυναικών που βρίσκονται στο δρόμο.  Μεταξύ των γυναικών αυτών παρατηρούνται αυξανόμενα ποσοστά έλλειψης στέγης, απουσίας λειτουργικού και υποστηρικτικού οικογενειακού δικτύου, προβλημάτων υγείας, εκπόρνευσης για τη συντήρηση του εθισμού, σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης από πελάτες και ερωτικούς συντρόφους, μη προγραμματισμένων κυήσεων και πολύ συχνά απομάκρυνσης του παιδιού που θα γεννηθεί από τη μητέρα με παρέμβαση της πολιτείας. Οι παρεμβάσεις υποστήριξης των γυναικών αυτών από το ΚΕΘΕΑ, όπως και γενικότερα των χρηστών που βρίσκονται δρόμο, ενισχύονται σημαντικά το επόμενο διάστημα με τις δύο νέες κινητές μονάδες που θέτει σε λειτουργία ο οργανισμός σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι ομιλητές παρουσίασαν επίσης καλές πρακτικές θεραπευτικής αντιμετώπισης  των εξαρτημένων γυναικών, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν την υποστήριξή τους στο γονικό τους ρόλο, και επεσήμαναν την ανάγκη διεύρυνσης των προγραμμάτων αυτών σε  διαφορετικά πλαίσια, όπως ο δρόμος, τα καταστήματα κράτησης και οι θεραπευτικές υπηρεσίες.