Αυτές οι τροφές μας αποσπούν την προσοχή (βίντεο)

Συνηθίζουμε να λέμε ορισμένες τροφές όπως η σοκολάτα πειρασμούς. Και δικαίως. Ένα Αμερικανικό πείραμα αποδεικνύει πως αυτές οι τροφές μπορούν να μας αποσπάσουν την προσοχή. Αυτό τουλάχιστον δείχνει μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychonomic Bulletin and Review.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των Ηνωμένων Πολιτειών απέδειξαν ότι οι εικόνες τροφίμων που χαρακτηρίζονται ως «junk food» αποσπούν την προσοχή περισσότερο απ’ ότι τα υγιεινά τρόφιμα. Επίσης διαπίστωσαν ότι αρκούν μερικά γεύματα για να χάσουν τα «κακά» τρόφιμα την ελκυστικότητά τους.

«Θέλαμε να δούμε αν οι εικόνες τροφίμων ειδικά αυτών με πολλά λιπαρά και θερμίδες, θα αποσπάσουν την προσοχή ατόμων που έπρεπε να διεκπεραιώσουν μια απαιτητική εργασία», εξηγεί ο Χαουαρντ Εγκεθ, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογικών και Εγκεφαλικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και εις εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Οι επιστήμονες έδειξαν σε 18 εθελοντές εικόνες διαφόρων τροφίμων και παρατήρησαν ότι «τα καρότα και τα μήλα επιβράδυναν την διεκπεραίωση της εργασίας που είχαν αναλάβει να κάνουν. Επίσης, το ίδιο συνέβη όταν είδαν ποδήλατα. Αλλά όταν τους δείξαμε κέικ σοκολάτας και χοτ-ντογκς, τότε επιβράδυναν δύο φορές περισσότερο», αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου.

Οι ερευνητές επανέλαβαν το πείραμα με άλλη ομάδα 18 εθελοντών αφού πρώτα τους είχαν προσφέρει δύο μικρές μπάρες σοκολάτας. Αυτή τη φορά, παρατήρησαν ότι εικόνες των λιπαρών και πλούσιων σε θερμίδες τροφίμων δεν αποσπούσαν περισσότερο την προσοχή των εθελοντών απ’ ότι τα υγιεινά τρόφιμα και τα μη διατροφικά αντικείμενα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μελέτη επιβεβαιώνει την αντίληψη ότι δεν πρέπει να ψωνίζουμε όταν πεινάμε διότι ενδεχομένως να κάνουμε λανθασμένες επιλογές, όπως επίσης και ότι πράγματι τα παχυντικά τρόφιμα υποσυνείδητα μας ελκύουν περισσότερο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αυτές είναι οι 8 τροφές που πρέπει να περιλαμβάνει ένα ερωτικό δείπνο
Ύπνος: Οι 3 τροφές που δεν σας αφήνουν να κοιμηθείτε

In this article