Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το χρόνο εργασίας γιατρών στο ΕΣΥ

07-11-2017

Κατατέθηκε την Δευτέρα το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας  σχετικά με την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών και οδοντιάτρων του ΕΣΥ. Όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο:

–          Διατηρείται η ισχύουσα σε πενθήμερη και επτάωρη βάση εργασίας.

–          Το ανώτατο όριο εργασίας των γιατρών την εβδομάδας δεν μπορεί να ξεπερνά συνολικά τις 48 ώρες, τακτικό ωράριο συν ώρες εφημερίας, με δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας ανά τετράμηνο.

–          Καθιερώνεται η υποχρεωτική συμμετοχή όλων των γιατρών ειδικευμένων και ειδικευομένων στο πρόγραμμα εφημερίας.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη θέσπιση του αποκαλουμένου « opt out» , δηλαδή ρήτρας εξαίρεσης για μια τριετία. Συγκεκριμένα προβλέπεται υπέρβαση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας στο απόλυτο προβλεπόμενο όριο των 60 ωρών εφόσον συναινεί ρητά και ο γιατρός, « για λόγους καλής λειτουργίας των νοσοκομείων ή των μονάδων ΠΦΥ, κατά τις εφημερίες και έως την εξισορρόπηση του συστήματος με την εκτιμώμενη ολοκλήρωση των προσλήψεων», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, οι αλλαγές που επιχειρούνται επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στην προαγωγή της υγείας και ασφάλειας των γιατρών. Ο σεβασμός του χρόνου εργασίας τους προφυλάσσει από τυχόν ανακύπτοντα προβλήματα της υγείας τους που οφείλονται στην μακροχρόνια ,πολύωρη παραμονή και παροχή υπηρεσιών υγείας σε ένα εργασιακό περιβάλλον με ένταση εργασίας και στρες. Παράλληλα τους θωρακίζει απέναντι στην παραγωγή ιατρικών λαθών σε βάρος των ασθενών ή στην πρόκληση άλλων ατυχημάτων προς του ίδιους ή τρίτους καθώς η απαιτούμενη ημερήσια και εβδομαδιαία ανάπαυση λειτουργεί προληπτικά ως παράγοντας ασφάλειας, στους ασθενείς.