Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για την ενοποίηση των φαρμακευτικών δαπανών

10-11-2017

Έκτακτη σύσκεψη βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στο υπουργείο Υγείας μεταξύ της πολιτική ηγεσίας, του ΕΟΠΥΥ, του ΕΟΦ και εκπροσώπων της ΠΕΦ και του ΣΦΕΕ. Θέμα της σύσκεψης είναι η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και η ενοποίησή της με τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ.

Η σύσκεψη έρχεται σε συνέχεια της διάταξης του υπουργείου Υγείας για την ενοποίηση του νοσοκομειακού claw back  και του claw back της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ. Σημειώνεται ότι η σχετική διάταξη αποσύρθηκε τελικά μετά την έντονη της φαρμακοβιομηχανίας, κυρίως της ελληνικής,

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι να επανέλθει η σχετική διάταξη μετά την σημερινή σύσκεψη και την ενημέρωση της φαρμακοβιομηχανίας. Όπως αναφέρεται άλλωστε και στην σχετική αιτιολογική έκθεση στόχος της συγκεκριμένης διάταξης με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών επιστροφής χρημάτων και εκπτώσεων (clawback και rebate).

Η φαρμακοβιομηχανία θεωρεί ότι η ενοποίηση των δύο κωδικών επιβαρύνει δυσανάλογα τις εταιρείες και κυρίως εκείνες οι οποίες δεν διαθέτουν νοσοκομειακά φάρμακα.