Επιτροπή Διαπραγμάτευσης: Ποιες είναι οι επόμενες ασθένειες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

01-12-2017

Εντός Ιανουαρίου του 2018 θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, από την επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, για τέσσερις κατηγορίες φαρμάκων – υπερχοληστερολαιμία, φάρμακα για μελάνωμα από του στόματος χορηγούμενα, ανοσοθεραπείες για πολλαπλές ενδείξεις σε καρκίνο, φάρμακα για σκλήρυνση κατά πλάκας.

Χθες, ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Δημήτρης Γεωργακέλλος έδωσε στη δημοσιότητα τα πεπραγμένα της Επιτροπής καθώς και το μελλοντικό σχεδιασμό των διαδικασιών διαπραγμάτευσης με παρόχους υγείας.

Παράλληλα, η Επιτροπή – μέσω των υποεπιτροπών- βρίσκεται ήδη σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για όλες τις υπηρεσίες που παρέχονται από τους παρόχους υγείας όπως η νοσοκομειακή περίθαλψη, η ψυχιατρική περίθαλψη, η αποκατάσταση και αποθεραπεία, οι ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις, τα διαγνωστικά και θεραπευτικά ραδιοφάρμακα, η ημερήσια φροντίδα υγείας , οι λοιπές παροχές υγείας σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο φροντίδα υγείας.

Στα πεπραγμένα της Επιτροπής περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι συμβάσεις παροχής υπηρεσιών αιμοκάθαρσης και τεχνητού νεφρού, οι συμβάσεις για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα όπως υγειονομικό υλικό, αναπνευστικά είδη, συσκευές οξυγόνου, ορθοπεδικά είδη κ.α., οι συμβάσεις σκευασμάτων ειδικής διατροφής, τις συμβάσεις με Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, τις συμβάσεις για την παροχή συνεδριών φυσικοθεραπείας κλπ., όπως επίσης για τα φάρμακα της ηπατίτιδας C.

Καταλήγοντας ο κ. Γεωργακέλλος σημειώνει ότι η «Επιτροπή Διαπραγμάτευσης θα συνεχίσει με την ίδια δυναμική την εξέλιξη των διαδικασιών διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τη στοχοθεσία και τον προγραμματισμό με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση τους προς όφελος των δικαιούχων ΕΟΠΥΥ για την ισότιμη, βέλτιστη και ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας».

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι η ανακοίνωση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με την παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση (ΗΤΑ) των φαρμάκων και το νέο φορέα διαπραγμάτευσης.