Ένα φάντασμα πλανιέται στην Αριστοτέλους

03-12-2017

Ένα φάντασμα πλανιέται στην Αριστοτέλους και αυτό δεν είναι …το γνωστό. Εδώ και καιρό κάτι συμβαίνει ανάμεσα στους συντρόφους υπουργό Ανδρέα Ξανθό και αναπληρωτή Παύλο Πολάκη τους κάποτε συνοδοιπόρους και σύμμαχους ενάντια στον ταξικό εχθρό. Που είναι οι καιροί που τους έβλεπες να κάθονται δίπλα δίπλα στη συνέντευξη τύπου να αστράφτουν και να βροντούν, (για την ακρίβεια ο ένας άστραφτε και ο άλλος βρόνταγε), εμφορούμενοι από το ίδιο πάθος τους να ξεσκεπάσουν σκάνδαλα και να ανατρέψουν τα μεγάλα συμφέροντα. Τώρα συνεντεύξεις δίνει μόνο ο υπουργός ακόμη και για θέματα που άπτονται αρμοδιοτήτων του κου Πολάκη. Ο κος Πολάκης τον τελευταίο καιρό μιλάει δια της απουσίας της. Και στην τελευταία συνέντευξη τύπου αυτή ήταν εύγλωττη.

Σε αυτή την συνέντευξη τύπου, το θέμα ήταν η δημιουργία δυο νέων επιτροπών με καθήκοντα, η μία για την αξιολόγηση και αποζημίωση και η άλλη για την διαπραγμάτευση των φαρμακευτικών προϊόντων. Κι όλα όσα είπε ο υπουργός παρουσιάζοντας το νέο σχέδιο νόμου, έκαναν πολλά φρύδια να ανασηκωθούν, εντός και εκτός της αίθουσας τύπου του υπουργείου. Και όταν λέμε εντός και εκτός της αίθουσας συμπεριλαμβάνονται  και τα γραφεία των πάνω ορόφων!

Καταρχάς η εξέλιξη αυτή είναι για καλό, αποτελούσε μνημονιακή μας υποχρέωση κι έπρεπε να ήμασταν έτοιμοι εδώ και πολύ καιρό πριν. Και τώρα στο παραπέντε δεν συζητάμε για τη δημιουργία ενός αυτοτελούς και ανεξάρτητου συστήματος, όπως συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες χώρες, αλλά για τη δημιουργία ενός ιδιαιτέρως υπουργοκεντρικού μηχανισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα επιτροπή αξιολόγησης, θα επιλεγεί από τον υπουργό, θα υπάγεται στον υπουργό, θα γνωμοδοτεί στον υπουργό! Κι εκείνος τελικά θα αποφασίζει πια καινοτόμα φάρμακα θα επιλέγονται! Και ο  κος Ξανθός το ομολόγησε, και στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου και μάλιστα χωρίς να κουνήσει …το δικό του φρύδι!!

Μα αυτή η επιτροπή δεν υπήρχε στον ΕΟΠΠΥ; Ναι αλλά φαίνεται πως πάμε πάλι να μπουρδουκλώσουμε τους κουτόφραγκους και να βγάλουμε την μνημονιακή υποχρέωση, στη λογική του …άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς! Μόνο που στο καμαρίνι μπήκε ο Παύλος και βγήκε ντυμένος ο Ανδρέας!

 Το θέμα δηλαδή έχει προφανώς και μια πολιτική διάσταση, αφού ο ΕΟΠΠΥ ήταν  στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του αναπληρωτή υπουργού, Παύλου Πολάκη ο οποίος βλέπει σιγά σιγά να «αδυνατίζει» και μάλλον αυτό δεν τον χαροποιεί. Η αρχή έγινε με το αιφνιδιαστικό Προεδρικό Διάταγμα στις 9/10, το οποίο καταργεί στην ουσία το αυτοδιοίκητο του ΕΟΠΥΥ. Κάποιες διορθώσεις που υποτίθεται ότι θα έκαναν οι νομικές υπηρεσίες δεν έγιναν ποτέ και το προεδρικό διάταγμα παραμένει ως εξεδόθη.

Έχει ραγίσει το γυαλί; Θα ξανασυναντηθούν οι δύο κρητικοί σε συνέντευξη τύπου; Οι πολιτικές και οι ανθρώπινες ισορροπίες διαταράσσονται και άλλοτε επανακάμπτουν και ισορροπούν και άλλοτε διαρρηγνύονται. Προς το παρόν το «δύο ξένοι στο ίδιο υπουργείο», ένας τίτλος που συχνά περιγράφει τα εκρηκτικά δίδυμα που αναγκάζονται να συμβιώνουν στην κυβέρνηση, μοιάζει να ταιριάζει γάντι στους συγκεκριμένους ενοίκους. Όμως με το δεδομένο ότι ο συνήθως ο λαλίστατος Παύλος Πολάκης παραμένει σιωπηλός, ίσως και σε ένα πνεύμα αναμονής ή/και,  αποδοχής, το φάντασμα της σχέσης των δύο ανδρών περιγράφει καλύτερα την πραγματικότητα στην Αριστοτέλους.