Αποπληρωμή clawback: 18-120 δόσεις ανάλογα με το ύψος και των αριθμό υποβολών των παρόχων

06-12-2017

Με θετικό πρόσημο «κλείνει» το 2017 για τον ΕΟΠΥΥ. Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος  – κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών – ο ΕΟΠΥΥ στις αρχές του 2018 θα εμφανίζει σχεδόν μηδενικά ληξιπρόθεσμα για πρώτη φορά από το 2012 οπότε ιδρύθηκε το υπερταμείο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπό συζήτηση είναι η προωθητική συμφωνία για τον συμψηφισμό χρεών του ΕΟΠΥΥ με αντίστοιχα χρέη των παρόχων προς αυτόν, για την περίοδο 2012-2015, ενώ το ίδιο συνέβη και για το πρόγραμμα συμψηφισμού που αφορά στην είσπραξη του clawback από το 2017 και μετά, με τρόπο θετικό τόσο για τον ΕΟΠΥΥ όσο και για τους παρόχους».

Η συμφωνία προβλέπει αποπληρωμή του clawback των παρόχων με μηνιαίους συμψηφισμούς με τις αντίστοιχες οφειλές του ΕΟΠΥΥ ανά πάροχο. Ο χρόνος αποπληρωμής εξαρτάται από το συνολικό ποσό της οφειλής ανά πάροχο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Healthview οι διαδικασίες είσπραξης με τη μορφή δόσεων των υπολειπόμενων οφειλών από clawback και rebate των παρόχων θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δόσεις θα είναι από 18 έως και 120 ανάλογα με το ύψος και τον αριθμό των υποβολών των παρόχων.

Αναφορικά με τα φαρμακεία, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως συμφωνήθηκε με τα τεχνικά κλιμάκια η επαναρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας τους. Θεσπίζεται δε, υποχρεωτικό ωράριο λειτουργία φαρμακείου καθώς και υποχρεωτική συμμετοχή σε διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις.