Ηλεκτρονικές συσκευές: Καταστρέφουν τον ύπνο των παιδιών

11-12-2017

Τα παιδιά πλέον από πολύ μικρή ηλικία πιάνουν στα χέρια τους ηλεκτρονικές συσκευές. Το tablet ή το smartphone της μαμάς και του μπαμπά. Φαίνεται όμως πως η ενασχόληση τους σε πολύ μικρές ηλικίες μπορεί να καταστρέψει τον ύπνο τους… ακόμα και να δημιουργήσει προβλήματα διατροφής.

Η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον βραδινό ύπνο συντελεί σε προβλήματα ύπνου και διατροφής σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Global Pediatric Health.

Οι ερευνητές του Πολιτειακού Κολεγίου Ιατρικής της Pensylvania στις Ηνωμένες Πολιτείες αφού ρώτησαν γονείς για την χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά τους και τις συνήθειές του αναφορικά με τον ύπνο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον ύπνο συντελεί σε λιγότερο και κακής ποιότητας ύπνο, περισσότερη κούραση το πρωί και υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σωματος.

Παλαιότερες μελέτες είχαν εντοπίσει σχέσεις μεταξύ της υπερβολικής χρήσης των έξυπνων ηλεκτρονικών συσκευών και της ανεπάρκειας ύπνου, της έλλειψης προσοχής και του υψηλότερου ΔΜΣ στους εφήβους. Κι ενώ έρευνες δείχνουν ότι πάνω από το 40% έχουν πλέον κινητά τηλέφωνα από την Ε’ Δημοτικού, δεν είναι γνωστές οι επιπτώσεις της τεχνολογίας στα μικρότερα παιδιά.

Επειδή ο ύπνος είναι σημαντικός για την παιδική ανάπτυξη, οι επιστήμονες θέλησαν να δουν αν υπάρχει σχέση μεταξύ του χρόνου χρήσης των ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον βραδινό ύπνο και της ποιότητας και ποσότητας του ύπνου, καθώς και πως επηρεάζε άλλες πτυχές της ζωής τους.

Οι επιστήμονες ρώτησαν τους γονείς 234 παιδιών, 8-17 ετών, για τον ύπνο και την χρήση έξυπνων συσκευών και να διευκρινίσουν αν επρόκειτο για κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλεόραση ή βιντεοπαιχνίδια.

«Μετά την αξιολόγηση εντοπίσαμε αρκετές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση των συσκευών πριν τον ύπνο. Ο υψηλότερος ΔΜΣ σχετιζόταν με την αυξημένη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών. Επίσης, τα παιδιά αυτά ήταν πιθανότερο να αισθάνονται κουρασμένα το πρωί», λέει η Κέιτλιν Φουλλερ μέλος της επιστημονικής ομάδας.

Τα παιδιά που ανέφεραν ότι έβλεπαν τηλεόραση ή έπαιζαν ηλεκτρονικά παιχνίδια πριν τον ύπνο, κατά μέσο όρο κοιμόντουσαν 30 λεπτά λιγότερο, ενώ εκείνα που χρησιμοποιούσαν τα τηλεφώνα τους ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή κοιμόντουσαν μια ώρα λιγότερο.

Επίσης εντοπίστηκε σχέση μεταξύ όλων των ειδών των ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον ύπνο και της αυξημένης χρήσης του κινητού κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων με αποτέλεσμα παράλληλα την παρακολούθηση τηλεόρασης.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι τα αποτελέσμα αυτά ενισχύουν τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες για οριοθέτηση της χρήσης των συσκευών τεχνολογίας από τα παιδιά και την απαγόρευση χρήσης τους κατά τη διάρκεια του φαγητού και πριν τον βραδινό ύπνο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύπνος: Τα παιδιά «κολλάνε» τις διαταραχές ύπνου των γονιών τους
Ύπνος: Οι μητέρες με παιδιά στο σπίτι κοιμούνται λιγότερο