Fast Food: Προκαλεί διαβήτη και καρδιακή νόσο στα παιδιά

19-12-2017

Οι περισσότεροι γονείς εργάζονται πλέον πολλές ώρες και δεν έχουν τον χρόνο να μαγειρέψουν. Έτσι, καταφεύγουν συχνά στο έτοιμο φαγητό. Θα έπρεπε όμως, όσο κουρασμένοι κι αν είναι να βρίσκουν τον χρόνο να βάζουν φαγητό στην κατσαρόλα.

Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Disease in Childhood έδειξε πως τα παιδιά που τρώνε συχνά έτοιμο πρόχειρο φαγητό ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και διαβήτη.

Επίσης έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταναλώνουν υπερβολικά πολλές θερμίδες και λιγότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία από τα παιδιά που τρώνε σπιτικό φαγητό.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η κατανάλωση πρόχειρων γευμάτων αυξήθηκε κατά ένα τέταρτο από το 1996 έως το 2006. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σ’ αυτό έχουν συντελέσει μεταξύ άλλων και online εφαρμογές που διευκολύνουν την παραγγελία έτοιμων γευμάτων.

Από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία για τους ενήλικες προκύπτει ότι, η αυξημένη κατανάλωση τέτοιων γευμάτων σχετίζεται με χαμηλής ποιότητας διατροφή, περισσότερο σωματικό λίπος και υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη και καρδιακής νόσου.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου θέλησαν λοιπόν να δουν αν μια τέτοια διατροφή προκαλεί παρόμοια προβλήματα και στα παιδιά.

Εστίασαν σε 1.980 παιδιά, 9-10 ετών, από 85 Δημοτικά Σχολεία του Λονδίνου, του Μπέρμινγκχαμ και του Λανκαστερ, αναλύοντας πληροφορίες για την διατροφή τους, περιλαμβανομένων των πηγών των γευμάτων τους και πόσο συχνά έτρωγαν έτοιμα γεύματα.

Τα σχολεία ελάμβαναν μέρος στη μελέτη Child Heart And health Study in England (CHASE), που εστιάζει στους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο και διαβήτη, σε παιδιά προεφηβικής ηλικίας.

Οι ερευνητές μέσω φωτογραφικού υλικού βοήθησαν τα παιδιά να θυμηθούν τι έτρωγαν και να υπολογίσουν το μέγεθος των μερίδων. Επίσης έκαναν μετρήσις της ενεργειακής πυκνότητας, των θρεπτικών συστατικών που περιείχαν τα τρόφιμα που έτρωγαν τα παιδιά, ενώ υπολογίστηκαν ακόμα το ύψος, το βάρος, η περίμετεος μέσης, το πάχος του δέρματος, ενώ ελήφθησαν και δείγματα αίματος για τον υπολογισμό της χοληστερόλης.

Οι γονείς των μαθητών συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την επαγγελματική τους απασχόληση και την θέση εργασίας τους. Περίπου το ένα τέταρτο αυτών είχαν διευθυντική θέση, ενώ παρόμοιο ποσοστό ήταν υπάλληλοι. Το 29% έκανε χειρωνακτική εργασία και το 16% είτε ήταν άνεργοι, είτε εργάζονταν από το σπίτι.

Ένα στα τέσσερα παιδιά δήλωσαν ότι ποτέ ή σπάνια έτρωγαν έτοιμα γεύματα απ’ έξω, σχεδόν τα μισά έτρωγαν τέτοια λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα και 555 έτρωγαν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Τα αγόρια ήταν πιο συχνοί καταναλωτές fast food από τα κορίτσια, όπως επίσης γενικότερα τα παιδιά από λιγότερο ευνοϊκά περιβάλλοντα.

Δεν προέκυψαν διαφορές ως προς την αρτηριακή πίεση ή την αντίσταση ινσουλίνης μεταξύ αυτών που έτρωγαν τακτικά έτοιμα γεύματα και αυτών που δεν τα προτιμούσαν.

Αλλά ως προς το πάχος του δέρματος, το σωματικό λίπος και τα λιπίδια του αίματος, όλα έτειναν να είναι υψηλότερα στους τακτικούς καταναλωτές έτοιμων πρόχειρων γευμάτων.

Τα γεύματα αυτά ήταν πιο πυκνά ενεργειακά και η πρόσληψη αμυλούχων τροφών ήταν κατά πολύ χαμηλότερη μεταξύ όσων έτρωγαν τακτικά έτοιμα γεύματα, όπως επίσης της βιταμίνης C, του ασβεστίου και του φυλλικού οξέος.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αν αυτό το διατροφικό πρότυπο υιοθετηθεί σε τακτική βάση, μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Ξεχωριστή ανάλυση, όπου συγκρίθηκε η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από το γεύμα της προηγούμενης ημέρας σε σχέση πάντα με την πηγή, έδειξε ότι το fast food ήταν πιο πυκνά ενεργειακά, περιείχαν περισσότερο λίπος και κορεσμένα λιπαρά από τα σπιτικά φαγητά.

«Η υψηλότερη ολική χοληστερόλη και LDL που παρατηρήθηκαν στην ομάδα που έτρωγε τακτικά έτοιμα πρόχειρα γεύματα, αν διατηρηθεί, αρκεί για να αυξηθεί ο μακροχρόνιος κίνδυνος στεφανιαίας νόσου κατά 10%», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Το κακό σεξ οδηγεί τις γυναίκες στο fast food
Οι θερμίδες δεν μας εμποδίζουν να τρώμε fast food