Έρχεται νέα νομοθετική ρύθμιση για το ωράριο των φαρμακείων

19-12-2017

Νομοθετική ρύθμιση για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το επόμενο διάστημα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη ρύθμιση καθιερώνεται ελάχιστη υποχρεωτική λειτουργία 40 ωρών την εβδομάδα καθώς και υποχρεωτική συμμετοχή στις διημερεύσεις /διανυκτερεύσεις. Μάλιστα, οι φαρμακοποιοί που δεν θα συμμορφωθούν, απειλούνται με άρση της άδειας λειτουργίας.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να ελεγχθεί το επιλεκτικό ωράριο (κατά τις πιο εμπορικές ώρες και ημέρες της εβδομάδας), σε συμφωνία με τους θεσμούς. Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν φαίνεται να βρίσκει τη σύμφωνη γνώμη των φαρμακοποιών, πάγιο αίτημα των οποίων είναι το κοινό ωράριο για όλους. Εκτιμούν δε ότι η εφαρμογή ελάχιστου ωραρίου θα μειώσει τις διανυκτερεύσεις των φαρμακείων.

Σύμφωνα πάντως με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, θα υπάρξει αξιολόγηση του υφιστάμενου ελεύθερου ωραρίου των φαρμακείων και εάν χρειαστεί θα γίνουν παρεμβάσεις τον Μάιο του 2018, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις του ΟΟΣΑ.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 2016 λειτούργησαν 10.386 φαρμακεία ήτοι 9,6 ανά 10.000 κατοίκους, όταν στην Ολλανδία αντιστοιχεί ένα φαρμακείο ανά 10.000 κατοίκους, στη Σουηδία 1,4 και στην Κύπρο 5,5 ανά 10.000 κατοίκους.