Τα έντονα καιρικά φαινόμενα κινητοποιούν υγειονομικές αρχές και φορείς

22-12-2017

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές και οι εμπλεκόμενοι φορείς για την προστασία των πολιτών και της δημόσιας υγείας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων . Ενδεικτικά, ο δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε μέτρα για τους άστεγους και τις υπόλοιπες ευάλωτες ομάδες από τις χαμηλές θερμοκρασίες για όσο το απαιτήσουν οι καιρικές συνθήκες.

Από τις 10 το βράδυ, θα είναι διαθέσιμη θερμαινόμενη αίθουσα στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), με είσοδο από την οδό Σόλωνος ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου θα λειτουργεί τετραψήφια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας στον αριθμό 1595 του δήμου Αθηναίων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτα περιστατικά.

Ομάδες του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων θα επιχειρούν επιτόπιες παρεμβάσεις, παρέχοντας ρουχισμό και κουβέρτες αλλά και δίνοντας πληροφορίες για μεταφορά σε οργανωμένες δομές.

Η κακοκαιρία που ξεκίνησε από την αρχή της εβδομάδας και επιδεινώθηκε την Πέμπτη, θα συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο, με βροχές, χιονόνερο, χιόνια και φυσικά χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη την Ελλάδα.

ΓΡΙΠΗ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων, σε χαμηλά επίπεδα παραμένουν οι επισκέψεις  σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή. Από  την  εβδομάδα   40/2017  έως  και  την  εβδομάδα  50/2017   (11–17  Δεκεμβρίου  2017)  καταγράφηκαν  7 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.. Κανένα από τα προαναφερθέντα κρούσματα σε Μ.Ε.Θ. δεν είχε εμβολιαστεί.

Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκε ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Το κρούσμα δεν είχε εμβολιαστεί για τη γρίπη. Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, «με βάση τα ανωτέρω, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά  επίπεδα. Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη».