Άγνοια και αδιαφορία των Ελλήνων για την υγεία τους ανέδειξε έρευνα της ΕΣΔΥ

28-12-2017

«Αδιαφορούν» οι Έλληνες για την υγεία τους:  ένας στους δύο δεν γνωρίζει ποια είναι τα συνιστώμενα εμβόλια για την ηλικία του, μόλις δύο στους δέκα εμβολιάστηκαν έναντι της γρίπης τον τελευταίο χρόνο  ενώ εξετάσεις …ρουτίνας μάλλον δεν εντάσσονται στον ετήσιο προγραμματισμό τους.

Πιο αναλυτικά, η στάση των Ελλήνων σε σχέση με την πρόληψη νόσων και επικίνδυνων για τη ζωή καταστάσεων, διερευνήθηκε στο πλαίσιο  έρευνας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας 2017. Η έρευνα διενεργήθηκε σε δύο χρονικές περιόδους (άνοιξη 2016 και Ιανουάριος 2017) σε περίπου 2.000 άτομα ανά περίοδο και κατέδειξε την απουσία οργανωμένων προγραμμάτων πρόληψης στην Ελλάδα και ενός συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προσανατολισμένου στην προαγωγή της υγείας ή την πρόληψη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

·         Γενικές εξετάσεις έκαναν στα τελευταία δύο χρόνια (περισσότερο από ένα χρόνο, λιγότερο από δύο) το 12,7%. Το 58% έκανε εξετάσεις για να προλάβει μια ασθένεια με έγκαιρη διάγνωση, το 19,1% επειδή είναι χρόνιος ασθενής και πρέπει να ελέγχεται τακτικά και το 16,5% έκανε γενικές εξετάσεις έπειτα από σύσταση γιατρού ή φαρμακοποιού. Για όσους δεν έκαναν πρόσφατα προληπτικό έλεγχο ρουτίνας, οι βασικές αιτίες είναι η άποψή τους ότι δεν το έχουν ανάγκη, η αδυναμία κάλυψης του κόστους και ο φόβος για μια κακή είδηση.

·         Το 9,6% των ατόμων ηλικίας άνω των 40 ετών δεν έχει μετρήσει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ενώ το 20,6% των ατόμων 50 ετών και άνω δηλώνει ότι μετράει την αρτηριακή του πίεση σπανίως ή και ποτέ.

·         Κολονοσκόπηση έχει κάνει μόλις το 30,8% των ατόμων άνω των 50 ετών, ενώ εξέταση προστατικού αντιγόνου έχει κάνει το 65,6% των ανδρών 50 ετών και άνω. Την ίδια στιγμή, μία στις έξι γυναίκες (ποσοστό 16,3%) 40 ετών και άνω δεν έχει κάνει μαστογραφία.