Τα μεγαλύτερα αδέρφια είναι και τα πιο έξυπνα

01-01-2018

Πολλές φορές παρατηρούμε διαφορές στην ευφϋία ανάμεσα στα αδέλφια. Τώρα, νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως τα πρωτότοκα παιδιά, διαθέτουν κατά μέσον όρο «υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης» σε σχέση με τα μικρότερα αδέρφια τους.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Βρετανία αναφέρουν ότι το πρώτο -σε σειρά γέννησης- παιδί, έχει ένα «πνευματικό πλεονέκτημα» έναντι των αδερφών του, επειδή λαμβάνει μεγαλύτερη προσοχή και περισσότερα κίνητρα από τους γονείς του.

Οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 5000 παιδιά, ηλικίας ως και 14 ετών, τα οποία, κάθε δύο χρόνια, συμπλήρωναν κάποια τεστ κειμένων και λεξιλογίου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Human Resources, έδειξαν ότι τα μεγαλύτερα παιδιά σημείωναν υψηλότερες βαθμολογίες IQ, από πολύ μικρή ηλικία, σε σχέση με τα αδέρφια τους.

Η Dr. Ana Nuevo-Chiquero της Σχολής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δήλωσε: «Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι οι γενικότερες αλλαγές στη συμπεριφορά και τη στάση των γονιών αποτελούν μία εύλογη εξήγηση για τις διαφορές που παρατηρούνται ανάμεσα στα αδέρφια, σχετικά με την εκπαίδευση και την εξέλιξή τους στην αγορά εργασίας» και καταλήγει: «επιπλέον, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μεγαλύτερα αδέρφια έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στη ζωή. Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου του Essex, οι πρωτότοκοι έχουν 16% περισσότερες πιθανότητες να πάνε στο πανεπιστήμιο από ότι τα αδέρφια τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Όσλο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα πρωτότοκα παιδιά είναι πιο έξυπνα από τα αδέρφια τους και πιο ικανά να αναλάβουν απαιτητικές δουλειές χάρη στην αυξημένη προσοχή που απολαμβάνουν από τους γονείς τους, χωρίς δηλαδή η συγκεκριμένη υπεροχή να έχει καμιά σχέση με το D.N.A ή την κληρονομικότητα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Όσοι έχουν αδέλφια αντίθετου φύλου έχουν καλύτερη ερωτική ζωή
Τα αδέλφια μας επηρεάζουν την υγεία μας