Αιμοκάθαρση: Πόσο αλάτι επιτρέπεται;

21-01-2018

Αιμοκάθαρση είναι η διαδικασία κατά την οποία το σώμα φιλτράρει τα περιττά υγρά και ορισμένες θρεπτικές ουσίες με τη βοήθεια μηχανικής υποστήριξης. Η μέθοδος αυτή υιοθετείται όταν η λειτουργία των νεφρών είναι περιορισμένη και συνοδεύεται από μερικές βασικές διατροφικές συστάσεις. Στόχος του εξειδικευμένου διαιτολογίου είναι να αποφευχθεί η υψηλή συγκέντρωση συγκεκριμένων συστατικών στον οργανισμό, τις ημέρες μεταξύ δύο διαδοχικών συνεδριάσεων αιμοκάθαρσης.

Τι μπορείτε να φάτε;

Δώστε έμφαση σε τροφές που μπορείτε να καταναλώσετε και σε αυτές περιλαμβάνονται όλες οι πρωτεϊνικές πηγές, τις οποίες ενδεχομένως να είχατε αποκλείσει από τη διατροφή σας το προηγούμενο διάστημα. Προσοχή χρειάζεται με τα γαλακτοκομικά, καθώς ενδέχεται να προσέχετε την κατανάλωση φωσφόρου. Ακόμη, απολαύστε δημητριακά και προϊόντα αυτών (ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, φρυγανιές, ποπκόρν), καθώς το σώμα σας ενδέχεται να έχει αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια λόγω της αιμοκάθαρσης. Συζητήστε με τον ειδικό υγείας ή το διαιτολόγου του κέντρου αιμοκάθαρσης για το πως να περιορίσετε διατροφικές επιλογές που περιέχουν:

  • Κάλιο (ντομάτες, πατάτες, σπαράγγι, αβοκάντο, μπανάνες, εσπεριδοειδή, σταφίδες, δαμάσκηνα, πεπόνι κ.α.)
  • Φώσφορο (γαλακτοκομικά)
  • Νάτριο (αλάτι)
  • Υγρά

Πώς το αλάτι επηρεάζει ένα άτομο σε αιμοκάθαρση;

Το αλάτι προκύπτει από το συνδυασμό δύο διατροφικών συστατικών. Του νατρίου και του χλωρίου. Το πρώτο επιφορτίζεται με την πολλή σημαντική λειτουργία της ισορροπίας των υγρών στον οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα, τα επίπεδα νατρίου μέσα και έξω από τα κύτταρα καθορίζουν εάν το σώμα θα συγκρατήσει νερό ή θα το αποβάλλει μέσω των νεφρών. Όταν καταναλώσετε πολύ αλάτι, αυξάνεται κίνδυνος αυξημένης κατακράτησης υγρών τις ημέρες μεταξύ των συνεδριών αιμοκάθαρσης. Κυριότερα συμπτώματα του φαινομένου είναι το πρήξιμο στα πόδια και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Δώστε έμφαση σε εναλλακτικές επιλογές

Δεν υπάρχει σαφής οδηγία για την ποσότητα του αλατιού που θα πρέπει να καταναλώνει ένας ασθενής κατά την αιμοκάθαρση. Καθώς η πλήρης αποχή από το διατροφικό συστατικό φαντάζει ανέφικτη, δοκιμάστε να:

  • Μειώσετε σταδιακά την ποσότητα του μαγειρικού αλατιού σε λιγότερο από 1 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα.
  • Αυξήσετε τα μπαχαρικά που βάζετε στο φαγητό σας, υιοθετώντας μεγαλύτερη ποικιλία.
  • Αποφύγετε υποκατάστατα αλατιού, καθώς είναι πηγή καλίου.

Να θυμάστε πως η διατροφή μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στις καθημερινές λειτουργίες, στη διάθεση και στην ευεξία ενός ασθενούς.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com