Cannabis project: Εσύ πόσο προοδευτικός είσαι;

08-02-2018

 «Η Ελλάδα είναι «κανναβοχώρα» είναι η χώρα του ποτέ, του μποτέ, του πλυσίματος, του μαύρου χρήματος. Έχουμε μια μεγάλη παράδοση  στα coffee shops του Άμστερνταμ κλπ., οι πρώτες ποιότητες είναι από τον Πύργο, την Καλαμάτα, όπως γίνεται και με το λάδι μας. Έτσι και με την κάνναβη. Ο Τσίπρας και ο Παππάς από ό,τι τους θυμάμαι από το Πανεπιστήμιο, έτρεχαν για τον αντιαπαγορευτικό νόμο, για τη νομιμοποίηση και τώρα συζητάμε για ιατρικά και παραμύθια. Φυσικά δεν το συζητάμε, η φαρμακευτική κάνναβη πρέπει να είναι ελεύθερη». Όμως, πρόσθετε ο Τζίμης Πανούσης στη τελευταία του συνέντευξη στο readers.gr, «είμαι κατά της φούντας, έχω δει ανθρώπους να σμπαραλιάζονται από τη φούντα».

Ξεκαθαρίζω τη δική μου θέση. Εάν η κάνναβη μπορεί να ανακουφίσει (δεν θεραπεύει – αυτό μέχρι στιγμής δεν τεκμαίρεται) να ανακουφίσει επαναλαμβάνω, έστω και έναν ασθενή, θα πρέπει ο ασθενής αυτός να μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτή με απόλυτα διαφανή και νόμιμο τρόπο. Και το σύστημα υγείας θα πρέπει να τον διευκολύνει, να τον καλύπτει να τον αποζημιώνει.

Όμως από τη στιγμή που υπάρχουν έρευνες που μιλούν για εξάρτηση, εθισμό, επιπτώσεις στην παραγωγικότητα, αυξήσεις ατυχημάτων από ανθρώπους που κάνουν χρήση της, και κυρίως υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι αυτή έχει άμεση σύνδεση με ψυχωσικά επεισόδια θα πρέπει το κράτος να έχει ασφαλιστικές δικλείδες και οι αρμόδιοι να δουν το θέμα με περισσότερο προβληματισμό και  μεγαλύτερη σοβαρότητα και να μην βλέπουν τα στοιχεία μονόπλευρα. Πολλώ δε μάλλον  όταν άνθρωποι που ασχολούνται με την απεξάρτηση υποστηρίζουν ότι η νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρική χρήση φέρνει μεγαλύτερη προσβασιμότητα.

Δυστυχώς όμως τα παραδείγματα που επικαλέστηκαν οι υπουργοί στη συνέντευξη τύπου για τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους, λες και πρόκειται για το φάρμακο-πανάκεια είναι μόνο της μίας πλευράς και επιλεγμένα! Σημειώνουμε πως στην Αμερική που ανέφερε ο κος Αναγνώστου, ως το μοντέλο(;) για τη χώρα μας, μετά τη νομιμοποίηση της κάνναβης  επήλθε μία αύξηση των χρηστών. Εκεί ο νομοθέτης όμως έχει προβλέψει ένα ποσοστό των φόρων των κερδών να πηγαίνουν στη δημιουργία μονάδων απεξάρτησης.

Εδώ όμως, εκτός από τη χώρα του ποτέ, είμαστε και η χώρα του θα δούμε. Ίσως ο κος Ξανθός που έχει την ευαισθησία, εάν έκανε μία βόλτα από το ΚΕΘΕΑ, ή από καμία άλλη δομή απεξάρτησης, εάν έκανε τον κόπο να μιλήσει με εξαρτημένους, απεξαρτημένους, κοινωνικούς λειτουργούς, θεραπευτές, με γονείς, παιδιά, εάν έκανε επίσης έναν κόπο να περάσει από τον ΟΚΑΝΑ για να μάθει τι ακριβώς γίνεται εκεί, να μη χαρακτήριζε συλλήβδην σκοταδιστές αυτούς που αναρωτιούνται ανησυχούν και προβληματίζονται.

Ίσως επίσης αντί για το μοντέλο της Αμερικής, που ανέφερε ο κος Αναγνώστου, να έπρεπε να στραφούμε στο μοντέλο της Πορτογαλίας, όπου εκεί έχουν καταφέρει να εφαρμόσουν μία φιλελεύθερη και αποτελεσματική πολιτική στο θέμα των ναρκωτικών εστιάζοντας όμως στην πρόληψη στην απεξάρτηση και στην αναμόρφωση ολόκληρου του συστήματος  πρωτοβάθμιας υγείας. Αλήθεια μπορούμε να πούμε με τις ΤΟΜΥ να μετριούνται στα δάχτυλα, το ΠΕΔΥ υποστελεχωμένο, την κυβέρνηση σε ρόλο «ghost busters» των gate keepers οικογενειακών γιατρών ότι  έχουμε αναμορφώσει το σύστημα της ΠΦΥ εάν δεν είμαστε ο κος Δραγασάκης και δίνουμε συγχαρητήρια στο υπουργείο Υγείας σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια ίδρυσης του;

Τα λεφτά, είπαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Οικονομίας και Υγείας στη συνέντευξη τύπου, είναι πολλά. H “Drug Policy Allience”, μία γιγαντιαία μη κυβερνητική οργάνωση,  με έδρα τη Νέα Υόρκη, και δραστηριότητα από την Ουρουγουάη και τον Καναδά μέχρι την Ουγγαρία, έχει δαπανήσει δις υποστηρίζοντας τη νομιμοποίηση της κάνναβης, χρηματοδοτώντας ακόμη και έρευνες που μιλούν για τα οφέλη της στην υγεία, η τα οικονομικά οφέλη από τη νομιμοποίησή της. Πίσω από την Οργάνωση αυτή είναι ο πολυεκατομμυριούχος George Sorros. Όντως τα λεφτά είναι πολλά. Αρκεί να ακολουθήσεις τη διαδρομή των λεφτών του κου Sorros και θα ζαλιστείς. Αυτές τις μέρες στη χώρα μας βρίσκεται άνθρωπος του κου Sorros από τη Γεωργία για να παρακολουθήσει …κάποια projects. Σύμπτωση; Μπορεί.

Εκτός από τα λεφτά που είναι πολλά – το παραδέχομαι – είναι πολλοί και οι ψηφοφόροι! 12% των Αθηναίων σύμφωνα με την επεξεργασία των λυμάτων της Ψυτάλλειας φαίνεται ότι είναι χρήστες κάνναβης. Όμως η νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους δε μπορεί να σχεδιάζεται στη βάση του προοδευτικού και συντηρητικού κλείνοντας το μάτι σε αυτούς που νομίζεις ότι θα «πουλήσεις», απλώς για να απαντήσουμε στο ερώτημα «πόσο προοδευτικοί είμαστε». Πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να ωφελήσει αυτούς που πρέπει να ωφελήσει, αλλά  και να προστατέψει του υπόλοιπους. Δε νομίζω ότι χρειάζονται οι αναθεματισμοί και οι αφορισμοί που έκανε ο κος Ξανθός, μιλώντας για σκοταδιστές που λένε «αντιεπιστημονικά πράγματα» (αντιεπιστημονικός ο συσχετισμός με ψυχωσικά επεισόδια που αναφέρεtται στο πόρισμα της Προέδρου του ΕΟΦ, κας Αντωνίου;), αλλά και για μια κουλτούρα παλιάς εποχής.

Είναι κρίμα υπουργέ να κινείστε στον άξονα προοδευτικός – συντηρητικός,  καταφεύγοντας σε εύπεπτους χαρακτηρισμούς που δεν μας έχετε συνηθίσει στη θητεία σας, η οποία χαρακτηρίζεται από μέτρο και καλές προθέσεις. Αυτό για το οποίο σας γίνεται κριτική, κινείται στις αποφάσεις και στον άξονα σοβαρότητα – επιπολαιότητα. Και η χώρα, δεν έχει ούτε προίκα σοβαρότητας, ούτε γίνονται δομές και αλλάζουν νοοτροπίες με μαγικά ραβδάκια, καλές προθέσεις ή το γράμμα του νόμου.

Εκτός, εάν βλέπετε την κουλτούρα της νέα εποχής στο πρόσωπο χειροκροτητών που με ενθουσιασμό, ακούνε τις ανακοινώσεις των υπουργών επιδοκιμάζοντας με περίσσεια επιπολαιότητα. Κι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί η κάνναβη για ιατρικούς λόγους. Ίσα – ίσα, αλλά αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι  υπό ποιους όρους. Γιατί εάν η νοοτροπία των χειροκροτητών, είναι η κουλτούρα της νέας εποχής τότε όσοι είδαν την τελευταία παράσταση του Τζίμη Πανούση, «όλοι οι χαζοί μπορούμε» ας αγαλλιάσουμε και ας συμφωνήσουμε. Ναι ρε Τζιμάκο δίκιο είχες, «ήγγικεν η βασιλεία των ουραγών».