Δυσάρεστη η αλήθεια των αριθμών για τις ΤΟΜΥ

27-02-2018

Στο απόλυτο «φιάσκο» μετατρέπεται η απόφαση του υπουργείου Υγείας να εφαρμόσει σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει  μόλις 22 – από τις συνολικά 239 που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Υγείας – Τοπικές Μονάδες Υγείας του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Συγκεκριμένα, από τον περασμένο Δεκέμβριο έως σήμερα έχουν ανοίξει 3 στην Θεσσαλονίκη, 4 στην Αττική, 7 στην Κρήτη, 2 στον Βόλο, και από μία σε Κατερίνη, Καβάλα, Ιωάννινα, Λάρισα, Άμφισσα, Ναύπλιο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του υπουργείου Υγείας στους θεσμούς τους επόμενο δίμηνο (έως τον Μάιο) θα πρέπει να ανοίξουν 100 ΤΟΜΥ!

Η προσπάθεια του υπουργείο Υγείας …σκοντάφτει στους ιατρούς, οι οποίοι απορρίπτουν το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

  • Στην προκήρυξη του Αυγούστου για 1.195 θέσεις οικογενειακών γιατρών υποβλήθηκαν μόλις 583 αιτήσεις.
  • Στην πρόσφατη προκήρυξη για 2.829 θέσεις οικογενειακών γιατρών του ΕΟΠΥΥ υποβλήθηκαν μόλις 1.200 αιτήσεις γιατροί.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας σύμφωνα με πληροφορίες θα προχωρήσει σε επαναπροκήρυξη των κενών θέσεων για τις ΤΟΜΥ (έως το Πάσχα θα προκηρυχθούν 500 θέσεις μόνιμων ιατρών για τα Κέντρα Υγείας) ενώ θα ακολουθήσει και πρόσκληση ενδιαφέροντος για νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ.

Σε περίπτωση που οι ιατροί δεν ανταποκριθούν και στις νέες προσκλήσεις, το υπουργείο Υγείας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε βελτιωτικές κινήσεις (σε ότι αφορά τους όρους της σύμβασης) ή ακόμη να λάβει και πιο …δραστικά μέσα όπως αναστολή αποζημίωσης σκευασμάτων που συνταγογραφούν ιατροί εκτός του νέου συστήματος.