Αϋπνία: Μήπως είναι κληρονομική;

13-03-2018

Έχετε παρατηρήσει πως έχετε τα ίδια προβλήματα στον ύπνο με τον πατέρα σας ή την μητέρα σας; Μήπως με τον αδελφό σας ή την αδελφή σας; Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως η αϋπνία είναι κληρονομική, αφού εντοπίστηκαν γενετικές μεταλλάξεις που ευθύνονται γι’ αυτήν.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο ανέλυσαν δείγματα DNA από 33.000 στρατιώτες εστιάζοντας σε γενετικές περιοχές που επιδείκνυαν σχέσεις με χαρακτηριστικά της αϋπνίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας με την ονομασία Army Study To Assess Risk and Resilience in Servicemembers (STARRS) δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Molecular Psychiatry.
Ο επικεφαλής της έρευνας Μουράι Στέιν και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως η αϋπνία σχετίζεται με την ύπαρξη συγκεκριμένων γενετικών μεταλλάξεων στο χρωμόσωμα 7, και στα άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής, υπήρχαν επίσης διαφορές στο χρωμόσωμα 9.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι η μετάλλαξη στο χρωμόσωμα 7 είναι κοντά στο γονίδιο AUTS2, που παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι σχετίζεται με τη ρύθμιση της κατανάλωσης του αλκοόλ, και με γονίδια που σχετίζονται με την εγκεφαλική ανάπτυξη και την ηλεκτρική σηματοδότηση που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου.

«Αρκετές από αυτές τις μεταλλάξεις υπάρχουν σε τοποθεσίες και οδούς ήδη γνωστές για την σχέση τους με τον ύπνο και τον κιρκαδιανό ρυθμό», σημειώνει ο Δρ Στέιν.

Η περαιτέρω ανάλυση των δειγμάτων των στρατιωτών ευρωπαϊκής καταγωγής έδειξε ότι υπάρχει γενετική σχέση μεταξύ της αϋπνίας και της μείζονος κατάθλιψης και άλλων διαταραχών, ένδειξη κοινής γενετικής προδιάθεσης για τους κοινούς αυτούς φαινότυπους.

«Οι σχετικές με την αϋπνία γενετικές περιοχές ενδεχομένως να συντελούν στον υποκείμενο γενετικό κίνδυνο για μια ευρεία γκάμα παθήσεων, όπως οι ψυχιατρικές διαταραχές και η μεταβολική νόσος», συμπληρώνει ο ερευνητής.

Και τονίζει ότι ενώ υπάρχουν ακόμα πολλά στοιχεία που μένουν να αποκαλυφθούν, αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι το γενετικό υπόβαθρο της αϋπνίας αρχίζει πια να εδραιώνεται επιστημονικά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αϋπνία: Είναι σύμπτωμα ψυχικής διαταραχής;
Αϋπνία: Η λύση είναι στο DNA