Πέντε νηστίσιμα φαγητά που πρέπει να δοκιμάσετε τη Μεγάλη Εβδομάδα!

02-04-2018

Είναι νηστίσιμα και όμως τόσο γευστικά! Η νηστεία του Πάσχα, έστω και εάν αυτή λαμβάνει χώρα την τελευταία και Μεγάλη Εβδομάδα, είναι ευκαιρία όχι για στέρηση, αλλά για γευστικές δοκιμές! Το κλασικό μενού περιλαμβάνει μακαρόνια, φακές και φασόλια. Όμως η Μεσογειακή κουζίνα κρύβει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία νηστίσιμων επιλογών.

Σουπιές με σπανάκι

Οι σουπιές, αποτελούν ξεχωριστή πρόταση ανάμεσα στα καλαμαράκια και στο χταπόδι. Φυσικά, είναι εξαιρετικά καλή πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για να σας χορτάσει. Επιπλέον, περιέχει την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης Β12 που χρειάζεται η καρδιά, το νευρικό σύστημα και ο μεταβολισμός. Εάν τις καταναλώσετε μαζί με σπανάκι και αρκετό λεμόνι, καταφέρνετε να εξασφαλίσετε τον πολύτιμο σίδηρο ο οποίος δίνει ενέργεια κυρίως στις γυναίκες.

Μπιφτέκια από λαχανικά

Όπως συμβαίνει και με τα «κρεατοφαγικά» μπιφτέκια, έτσι και με τα νηστίσιμα, τη διαφορά κάνει ο κιμάς και τα μυρωδικά! Ξεκινήστε συνδυάζοντας φακές με μαυρομάτικα φασόλια ή φακές με ρεβίθια. Τα όσπρια θα αποτελέσουν τη βάση για να προσθέστε τριμμένα λαχανικά (καρότο, κολοκύθι, ντομάτα) και πολλά μυρωδικά (μαϊντανός, άνηθος, κάρυ, κύμινο). Τα όσπρια είναι τόσο θρεπτικά, ώστε η συστηματική κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με καλύτερο έλεγχο του βάρους, του ζαχάρου, της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Ίσως αυτή η εκδοχή των οσπρίων γίνει η αγαπημένη σας και μετά τη νηστεία.

Σουβλάκι με μανιτάρια

Πρόκειται για «ό,τι πιο κοντά στο κρέας» θα βρείτε την περίοδο της νηστείας! Έχουν λίγες θερμίδες, καθόλου λιπαρά και αρκετή πρωτεΐνη. Τα μανιτάρια είναι καλή πηγή πολλών βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει το αντιοξειδωτικό σελήνιο! Το πολύτιμο αυτό διατροφικό συστατικό κινητοποιεί του αντιγηραντικούς μηχανισμούς και τα αμυντικά μονοπάτια του σώματος.

«Ριζότο» με κινόα

Χρησιμοποιείστε τη ως βάση για συνταγές που χρειάζονται ρύζι ή μακαρόνια. Σε σύγκριση με τα τελευταία η κινόα είναι πλουσιότερη σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και σίδηρο. Το καλό με το Περουβιανό αυτό σιτηρό είναι πως ρουφάει σαν σφουγγάρι τη γεύση που του δίνεται εσείς, αρκεί να το «μαρινάρετε» για αρκετές ώρες. Αποτελεί ιδανική πρωτεϊνική επιλογή μαζί με καλαμπόκι ή φασόλια.

Γαρίδες σάντουιτς

Υπάρχουν δεκάδες τρόποι για να απολαύσετε τις αγαπημένες σας γαρίδες! Ένας από τους πλέον πρωτότυπους είναι να τις μετατρέψετε στο βασικό υλικό για σάντουιτις. Βράστε και ψιλοκόψτε τις γαρίδες και ανακατέψτε τις με μουστάρδα, λάιμ, άνιθο και κρεμμύδι. Φρυγανίστε το ψωμί ξεχωριστά και γεμίστε με τις γαρίδες. Οι γαρίδες περιέχουν ένα ιδιαίτερο θρεπτικό συστατικό με το όνομα χολίνη. Η χολίνη είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του εγκεφάλου, την ενεργοποίηση μονοπατιών του μεταβολισμού, αλλά και για την προστασία του ήπατος.

Τελικά η Μεγάλη Εβδομάδα σας δίνει την ευκαιρία να δοκιμάστε συνταγές και φαγητά, που θα σας φέρουν πιο κοντά στο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής. 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com