Με παραπεμπτικό οικογενειακών γιατρών οι επισκέψεις στους ειδικούς γιατρούς Κέντρων Υγείας, Νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ

16-04-2018

Μόνο με παραπομπή από οικογενειακό ιατρό θα γίνεται πλέον η  πρόσβαση των ασθενών στους εξειδικευμένους ιατρούς, ιδιώτη ή του ΕΣΥ! Αυτό προβλέπει υπουργική απόφαση του Ανδρέα Ξανθού με την οποία καθορίζεται η διαδικασία παραπομπών. Όπως καταγγέλλουν μάλιστα η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, πλέον οι επισκέψεις σε συμβεβλημένους ειδικούς ιατρούς (καρδιολόγους, γυναικολόγους, πνευμονολόγους, ορθοπεδικούς, νεφρολόγους, νευρολόγους, ΩΡΛ, αγγειοχειρούργους, ουρολόγους, ογκολόγους, οφθαλμιάτρους, ρευματολόγους, ψυχιάτρους, γαστρεντερολόγους, δερματολόγους, ενδοκρινολόγους, κλπ) δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν εάν δεν προϋπάρχει η έγκριση παραπομπής από οικογενειακό ιατρό των δημόσιων δομών ( ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ, κέντρο υγείας ).

«Καθίσταται σαφές ότι όποιος ασθενής δεν έχει έντυπο παραπομπής δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσω του ΕΟΠΥΥ, καθώς η δαπάνη της επίσκεψης δεν θα αποζημιωθεί στον συμβεβλήμένο ιατρό από το Ελεγκτικό Συνέδριο», σημειώνει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, «ο οικογενειακός ιατρός, όπως προβλέπεται στο άρθρο 6 του ν. 4486/2017, αντιπροσωπεύει το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας και υποστηρίζει την «κυκλοφορία» του μέσα σε αυτό, ενεργώντας ως πλοηγός. Ο οικογενειακός ιατρός παραπέμπει τον λήπτη υπηρεσιών υγείας στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχους υπηρεσιών υγείας εντός της οικείας Υ.ΠΕ., εφόσον το κρίνει ιατρικώς απαραίτητο” περιγράφεται στην υπουργική απόφαση ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού.

Η υπουργική απόφαση ορίζει ότι οι παραπομπές πρέπει να γίνονται υπό το πρίσμα των γενικών αρχών όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 1 του ν. 4486/2017 και με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών του λήπτη υπηρεσιών υγείας εντός του οργανωτικού πλαισίου της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Όταν αυτή η επιλογή εξαντλείται, ο οικογενειακός ιατρός παραπέμπει κατά περίπτωση σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας π Κέντρα Υγείας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας πχ νοσοκομεία, και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Έτσι διαμορφώνονται τρεις κατηγορίες παραπομπών:

  • άμεση παραπομπή, με ισχύ δέκα ημερολογιακών ημερών για μια επίσκεψη σε ειδικό γιατρό.
  • “προληπτική παραπομπή” με ισχύ 60 ημερολογιακών ημερών για μια επίσκεψη σε ειδικό γιατρό,
  • Ξεχωριστή παραπομπή για ασθενείς με χρόνια νοσήματα  με ισχύ 12 μηνών, για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό γιατρό.

Από την όλη διαδικασία εξαιρούνται τα έκτακτα και τα επείγοντα περιστατικά.

Σύμφωνα πάντως με την Ένωση Ιατρών (ΕΝΙ) ΕΟΠΥΥ, η διαδικασία αυτή καθιστά τον ασφαλισμένο όμηρο του συστήματος και του θέτει εμπόδια πρόσβασης και εξυπηρέτησής του στο πρωτοβάθμιο σύστημα. Η Ένωση καταγγέλλει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για “επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς” και προαναγγέλλει πως θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την προάσπιση των δικαιωμάτων συμβεβλημένων ιατρών και ασφαλισμένων.

ΙΣΑ

Από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την  υπουργική απόφαση και ήδη απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, με την οποία ζητά διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης ενώ τονίζει χαρακτηριστικά ότι δεν είναι ανεκτό να αιφνιδιάζεται ο ιατρικός κόσμος με ασαφείς αποφάσεις και εγκυκλίους ειδικά όταν  οι συμβεβλημένοι και οι πιστοποιημένοι ιατροί, έχουν επί σειρά ετών στηρίξει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

«Με πρωτοφανή προχειρότητα το υπουργείο Υγείας ενώ  δεν έχει κατορθώσει να στελεχώσει το σύστημα με επαρκή αριθμό οικογενειακών γιατρών επιχειρεί να εφαρμόσει το gate keeping, βάζοντας ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση του ασθενή. Μάλιστα  υπάρχει κίνδυνος  να μη μπορεί να αποζημιωθεί ο συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ιατρός, για επίσκεψη ασθενή του εάν δεν υπάρχει παραπομπή από οικογενειακό γιατρό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.